Creditul ipotecar a luat avant in iulie

Creditul ipotecar a luat avant in iulie

Lunile de vara nu sunt printre cele mai propice creditarii, mai ales cand vorbim de imprumuturi pentru locuinta. Luna iulie a consemnat insa cel mai rapid ritm de crestere al creditul ipotecar din acest an. Astfel, volumul acestui tip de imprumut a inregistrat un avans de 7,36% fata de luna anterioara, ajungand la valoarea de

Lunile de vara nu sunt printre cele mai propice creditarii, mai ales cand vorbim de imprumuturi pentru locuinta. Luna iulie a consemnat insa cel mai rapid ritm de crestere al creditul ipotecar din acest an. Astfel, volumul acestui tip de imprumut a inregistrat un avans de 7,36% fata de luna anterioara, ajungand la valoarea de 9,75 miliarde lei, potrivit statisticii BNR. In primele 6 luni ale anului, ritmul lunar de crestere al creditului ipotecar s-a situat la o medie de 2%-3%.

Aceasta evolutie coincide cu intrarea pe piata a unor noi credite ‘relaxate’ promovate de importante banci pe segmentul de retail. Este vorba de cea mai mare banca din sistem, BCR, care a inceput sa vanda credite dupa noile norme din 25 iunie, si Volksbank, locul 10 dupa active si un jucator important pe segmentul imprumuturilor cu ipoteca. De asemenea, locul 2 din piata, BRD, a demerat creditarea dupa noile reguli la inceputul lui iunie. La cresterea volumului creditelor ipotecare a pus umarul insa si aprecierea euro fata de leu, in conditiile in care peste 80% dintre aceste credite sunt acordate in valuta, iar BNR raporteaza datele in lei.

Cel mai rapid ritm de crestere in cadrul imprumuturilor pentru locuinte l-a avut componenta in "alte valute", respectiv franci elvetieni si dolari. Aceste credite au crescut cu 13,2% in iulie fata de iunie, pana la 1,15 miliarde lei. Evolutia se datoreaza francului elvetian, finantarile in aceasta moneda fiind tot mai atractive pentru populatie, in timp ce soldul imprumuturilor in dolari la nivelul sistemului bancar a scazut constant in ultimii ani. In ceea ce priveste creditul ipotecar in euro, acesta a avansat cu 7,5% in iulie fata de iunie.

Desi semnificativa, evolutia imprumuturilor ipotecare in valuta nu se compara insa cu ritmul inregistrat in iulie de creditul de consum in valuta. Preferinta traditionala a populatiei pentru creditele de consum, in combinatie cu cea pentru finantarile in valuta din ultimele luni au facut ca imprumuturile de consum in euro sa creasca in iulie cu aproape 13%. De asemenea, componenta in "alte valute" a avansat cu peste 21% fata de luna anterioara. Pe creditul de consum, leul ramane in continuare moneda dominanta, finantarile in moneda autohtona reprezentand peste 65% din volumul total de 41,6 miliarde lei. Per total, avansul creditului de consum in iulie a fost de aproape 7%. Imprumuturile acordate populatiei au atins la sfarsitul acestei perioade un volum de 52,5 miliarde euro, in crestere cu 7,24% fata de luna precedenta.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos