credius.ro

Creditul in valuta va avea de suferit, atentioneaza BNR

20 octombrie 2008

In ultimele zile, tot mai multe banci au renuntat in a acorda credite in franci elvetieni. Stiti povestea: este prea riscant, cursul francului fata de leul depinde de cotatia euro, asa ca riscul valutar este foarte ridicat, francul este o moneda de refugiu in vremuri de criza... In urmatoarea perioada, crede guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si creditul in valuta va incepe sa aiba probleme, atat din cauza scumpirii finantarilor, dar si a riscului valutar si volatilitatii cursului.

„Primul defunct al acestor turbulente este creditul in franci elvetieni. Urmatorul care nu se va simti bine este creditul in valuta. Este aproape inevitabil. Chiar daca acum evolutia cursului avantajeaza pe cei cu credite in valuta, parerea mea este ca nu le face bine la inima. Sa stai de dimineata pana seara sa te uiti la televizor si sa sa-ti faci calcule in functie de cum urca si coboara cursul cred ca este o activitate cel putin riscanta", a declarat Isarescu.

Guvernatorul arata ca in piata bancara se manifesta o stare de incertitudine, generata de factori globali si interni, ceea ce a determinat atat bancile, cat si publicul, sa intre in expectativa. In aceste conditii, a certificat Isarescu, unele banci au si oprit creditarea catre persoanele fizice saptamana trecuta. „In conditii de incertitudine este greu sa-ti faci o strategie de creditare. Elementele de incertitudine se vor calma insa, iar bancile vor relua creditarea", a dat asigurari seful BNR.

Acesta contrazice astfel unele voci care spun ca blocajul din piata imprumuturilor este generat de faptul ca Banca Nationala intarzie sa aprobe normele de creditare ale bancilor. Isarescu spune ca in momentul in care bancile transmit normele conforme cu regulamentul de creditare BNR, reprezentantii bancii centrale il aproba. Pana atunci insa bancile pot da in continuare credite pe regulile vechi.

Mugur Isarescu arata ca, in acest context intern si international, ritmul creditarii populatiei se va incetini, ceea ce reprezinta practic o revenire la normalitate. „De la 110%, cat era ritmul de crestere al creditarii pentru populatie, o reducere la 50%, la o baza care este de cateva ori mai mare decat in urma cu cativa ani, reprezinta in continuare o cifra foarte mare. O slabire a ritmului de crestere a creditarii este lucrul cel mai normal care se poate intampla", a declarat Isarescu.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro