credius.ro

Creditul in valuta, mai rar si mai scump in viitorul apropiat

13 noiembrie 2008

Viitorul se prezinta foarte nefavorabil pentru creditul in valuta. Seful Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, este de parere ca acesta va deveni mult mai rar si mai scump, lucru ce s-ar putea intampla cat de curand. Anterior, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu prevedea un viitor sumbru pentru creditul in valuta, despre care spunea ca "se va simti din ce in ce mai rau". De vina este criza financiara si problemele cu care se confrunta bancile din toata lumea, precum si reducerea raitingului de tara al Romaniei.

"Intr-un viitor apropiat creditul in valuta va fi mult mai rar si scump. De vina sunt, pe de o parte, scaderea raitingului Romaniei, iar pe de alta parte o diminuare a apetitului bancilor de strainatate de a acorda linii de creditare in Romania. Acestea pur si simplu nu vor mai gasi eficient sa faca plasamente in Romania. Nu inseamna insa ca finantarea va disparea. Unele linii de creditare pentru bancile locale vor fi prelungite, iar altele nu", a declarat Ghetea.

Seful ARB a aratat ca in prezent exista o situatie nefavorabila pe piata creditului, acolo unde se inregistreaza o reducere considerabila a afacerilor pe toate nivelurile, atat la persoanele fizice, cat si pentru companii. Unul dintre factorii care a afectat creditarea de retail sunt noile norme BNR, precum si o scadere a apetitului consumatorilor si mai mica disponibilitate a bancilor de a acorda finantari, in contextul unei lichiditati reduse si a riscurilor in crestere.

"In ceea ce priveste creditele ipotecare, oamenii sunt intr-o stare de expectativa, asteptand evolutiile viitoare ale pietei imobiliare. In aceste conditii, apetitul pentru imprumuturi a scazut, iar creditarea persoanelor fizice continua sa fie in stand-by", este de parere Ghetea.

In ceea ce priveste finantarea companiilor, aceasta resimte din plin scaderea activitatii economise. Astfel, exemplifica seful ARB si CEC, unele proiecte care aveau finantare de la banci au fost amanate, ceea ce inseamna o reducere a apetitului clientilor pentru credite.

Pentru a debloca situatia din piata creditarii si a asigura economiei finatarea necesara, Executivul si bancile au stabilit formarea unui grup de lucru pentru a gasi solutiile necesare. In acest sens, premierul Tariceanu si sefii bancilor cu cota de piata de peste 1% s-au intalnit ieri la Palatul Victoria.

„Guvernul si comunitatea bancara au stabilit demararea unui grup de lucru care sa vina cu propuneri si sa identifice solutii prin care sistemul bancar din Romania sa functioneze la parametrii normali, iar activitatea de creditare sa se reia la un nivel mai ridicat decat cel actual”, a declarat Ghetea despre concluziile intalnirii dintre premier si bancheri. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro