Creditul in valuta incetineste in octombrie

Creditul in valuta incetineste in octombrie

Apetitul populatiei si al firmelor pentru finantarile in valuta s-a redus semnificativ odata cu aprecierea monedei euro fata de leu. La sfarsitul lunii octombrie, creditul in valuta era de 68,6 miliarde lei, in urcare cu 3,3% (4% exprimat in euro) fata de luna precedenta. In comparatie, in septembrie cresterea de la luna la luna era

Apetitul populatiei si al firmelor pentru finantarile in valuta s-a redus semnificativ odata cu aprecierea monedei euro fata de leu. La sfarsitul lunii octombrie, creditul in valuta era de 68,6 miliarde lei, in urcare cu 3,3% (4% exprimat in euro) fata de luna precedenta. In comparatie, in septembrie cresterea de la luna la luna era de 7,4% (4,7% exprimata in euro). Evolutia din octombrie este net inferioara lunilor de vara, cand volumul finantarilor in valuta contractate de populatiei si firme urca un ritm lunar de 7,7% (iulie) si chiar 10,7% (august).

Fata de aceeasi perioada a lui 2006, creditul neguvernamental in valuta a avansat in octombrie cu 63,3% (72,4% exprimat in euro). Si la acest nivel ritmul s-a redus fata de valorile de crestere inregistrate in lunile anterioare. Astfel, creditul in valuta inregistra un avans anual real de 75% in septembrie si de 73,2% in august.

Cresterea creditului se reduce la jumatate

Creditul neguvernamental a ajuns la sfarsitul lunii octombrie la valoarea de 133,3 miliarde lei, in crestere cu 2,3% (in termeni reali) fata de luna anterioara si cu 41,7% (in termeni reali) fata de anul trecut. Aceste valori indica o reducere la jumatate a ritmului de crestere al creditului fata de lunile anterioare. Astfel, in septembrie creditul neguvernamental a urcat in termeni reali cu 4,6%, in timp ce ritmul anual a fost de 44,2%.

Componenta in lei a creditului a consemnat in octombrie o incetinire a cresterii, mai putin accentuate insa decat cea a componentei in valuta. Astfel, creditul neguvernamental in moneda autohtona a urcat fata de luna anterioara cu 2,3% (in termeni reali), pana la 64,7 miliarde lei, in timp ce evolutia la nivel anual din luna octombrie a fost de 40,5% (31,5% exprimata in termeni reali). In comparatie, cifrele din septembrie indicau o crestere lunara in termeni reali a creditului in lei de 2,9%, in timp ce majorarea fata de septembrie 2006 era de 32,9%.

Economiile in valuta cresc mai repede decat creditele

In ceea ce priveste depozitele, valoare din octombrie a fost de 112,3 miliarde lei, cu 2,5% mai mare decat luna anterioara si 29,9% fata de octombrie 2006. Se remarca o continuare a avansului economisirii in valuta, care au urcat fata de septembrie cu 5,2% (exprimate in euro), pana la 36 miliarde lei sau 10 miliarde euro. In comparatie, lunile anterioare marcau o crestere a depozitelor in valuta (exprimate in euro) de 1,9% (septembrie) si 1,6% (august). De asemenea, luna octombrie consemneaza o situatie mai putin intalnita. Astfel, economiile in valuta au inregistrat un ritm de crestere mai mare decat cel al creditelor in valuta, 5,2%, respectiv 4%.

Apetitul populatiei pentru economiile in valuta se reduce

Aceasta evolutie a depozitelor in valuta se datoreaza in principal firmelor, a caror economii in astfel de moneda au avansat cu 8,5% fata de septembrie, pana la valoarea de 14,7 miliarde lei, dupa ce in lunile anterioare ritmul a depasit cu greu 2%. Nu acelasi lucru se poate spune despre populatiei, a carei apetit pentru economisirea in valuta s-a redus in octombrie, fata de luni anterioare, cand ritmurile lunare de crestere depaseau 7%, iar cele anuale se apropiau de 52%. In luna a X-a depozitele populatiei au urcat cu numai 2%, pana la valoarea de 21,2 miliarde lei, in timp ce pasul anual a fost de 50,9%.

Bogdan Popescu

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos