credius.ro

Creditul in valuta dezmorteste iarna creditarii

24 martie 2009

Din octombrie, creditarea s-a inscris pe un trend descrescator, pe fondul prudentei sporite a bancilor, scumpirii finantarilor si reducerii cererii. Desi cursul se afla la un nivel ridicat, populatia si firmele prefera in continuare sa se imprumutute in valuta. Finantarile in lei sunt evitate din cauza costurilor mari, in conditiile in care pe piata monetara dobanda Robor este in continuare la un nivel ridicat, in jur de 15%. In schimb, creditele in valuta sunt mai ieftine in aceasta perioada, pe fondul masurilor Bancii Central Europene de reducere a dobanzii de referinta pentru moneda euro. Marea majoritatea a bancilor calculeaza costul creditelor in functie de dobanda Euribor, care a scazut sub 2%, fata de 5% in vara anului trecut.

Astfel, datele BNR pe luna februarie arata o scadere a creditului in lei cu 0,9%, in termeni reali, la un sold de 83,7 miliarde lei. De cealalta parte, creditul in valuta s-a mentinut constant fata de luna anterioara, daca excludem variatia cursului, si chiar a avansat putin. Aceasta componenta a ajuns, in februarie 2009, la un sold de 123,1 miliarde lei, in crestere cu 0,1% pe echivalentul in euro. Pe fondul restrangerii finantarilor in lei, creditul neguvernamental a scazut, in termeni reali, cu 0,7%, in comparatie cu luna precedenta, pana la 296,89 miliarde lei. Avansul anul al creditului a continuat sa sa ingusteze si in februarie 2009, acesta coborand la 30,7% (22,2% in termeni reali), de la 33,8% (25,4% in termeni reali) in ianuarie 2009.

Creditul de retail in lei a suferit cea mai importanta reducere in luna februarie. Fata de luna anterioara, a scazut cu 0,5%, in timp ce imprumuturile companiilor, precum si componentele creditului in valuta, au inregistrat o dinamica pozitiva (fara a se lua in calcul inflatia sau cursul). Raportul dintre creditele si depozitele in lei se afla la un nivel subunitar, ceea ce exista resurse interne din economisire pentru sustinerea unei cresteri a finatarilor in lei. Tocmai din aceasta cauza analistii si bancherii sustin ca imprumuturile in moneda nationala vor fi avantajate fata de cele in valuta, insa pana in primele luni ale anului, acest lucru nu se vede inca. De cealalta parte, soldul creditelor in valuta il depaseste de mai mult de doua ori pe cel al depozitelor in valuta – 123 miliarde lei, fata de 58 miliarde lei.

De asemenea, datele BNR arata o preferinta a populatiei pentru economisire, in detrimentul creditarii. Soldul depozitelor, atat pe lei, cat si pe valuta, a inregistrat ritmuri de crestere lunare pozitive – 2,7% la lei, 0,4% la valuta -, in timp ce la imprumuturi componenta in lei a avut o scadere a soldului. Firmele insa si-au lichidat o parte din economii pentru a putea face fata situatiei economice dificile. Soldul depozitelor in lei ale firmelor a scazut fata in februarie 2009 fata de ianuarie cu 2,4%, la 40,2 miliarde lei (-3,9% fata de februarie 2008 sau -10,1% in termeni reali), in timp ce depozitele in valuta s-au redus cu 1,6% (+22,7% in fata de februarie 2008, in termeni reali).

Ca urmare a restrangerii depozitelor companiilor, economiile populatiei si firmelor din Romania si-au incetinit ritmul anual de crestere, in februarie, pana la 17,8%, ajungand la 154,35 miliarde lei (35,97 miliarde euro). Fata de finalul primei luni din 2009, volumul depozitelor a crescut in februarie cu doar 0,1%. In ianuarie, depozitele avansasera cu 19,3% fata de prima luna a anului trecut si cu 1,8% fata de decembrie, pana la 154,12 miliarde lei (36 miliarde euro).

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro