credius.ro

Creditul in lei s-a scumpit mai mult decat cel in euro

16 februarie 2009

Desi una dintre cele mai “arzatoare” probleme din aceasta perioada este scumpirea creditelor in valuta pe fondul deprecierii leului si impactul asupra celor care au contractat astfel de imprumuturi, bancherii spun ca situatia nu este chiar asa de grava cum pare. Directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, este de parere ca ar trebui luata in considerare si scaderea dobanzii Euribor, care compenseaza cresterea ratelor prin modificarile de curs.

Astfel, explica oficialul BRD, creditele in valuta reprezinta mai mult de 50% din bilanturile bancilor din Romania, iar cea mai mare parte a lor a fost acordata din a doua jumatate a lui 2006 si pana spre toamna lui 2008. In aceasta perioada, nivelul mediu de curs de fost de 3,5 lei / euro. Pe de alta parte, majoritatea acestor credite sunt legate de indicele Euribor, care s-a injumatatit in acelasi interval.

“Analizand pe cazul BRD, care reprezinta un bun esantion pentru sistemul bancar, creditele legate de Euribor reprezinta mai mult de 70% din portofoliu. Insa nivelul mediu al Euribor din acea perioada era de 4%, iar acum acesta a scazut sub 2%”, arata Cercel.

In aceste conditii, cei care au luat credite in valuta legate de Euribor au un efect pozitiv de reducere a datoriei, compensat insa de deprecierea leului. Oficialul BRD spune ca un calcul la nivelul cursului de 4,3 lei/euro de acum arata ca serviciul datoriei pentru majoritatea clientilor cu imprumuturi in valuta nu s-a schimbat, afectati fiind doar cei care s-au imprumutat la un curs de 3,1 lei/euro. “Exista o mare parte din aceste credite in valuta care nu genereaza risc suplimentar pentru banci si clienti”, concluzioneaza  directorul adjunct al BRD.

De cealalta parte, creditele in lei resimt efectul modificarilor dobanzii Robor si a celor la care bancile atrag depozite de la clientela. Astfel, pe intervalul analizat de oficialul BRD, indicele Robor a crescut de la 7-8% la un nivel de 15% acum, in timp ce bancile au ajuns sa atraga lei de la clienti la dobanzi chiar peste acest nivel.

Claudiu Cercel arata ca riscul mai ridicat de nerambursare al creditelor in lei este reflectat si de nivelul provizioanelor. La BRD, cea mai mare parte a acestora privind de la imprumuturile in lei. “In general provizioanele in valuta sunt la o treime sau fata de cele in lei”, declara Cercel.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro