credius.ro

Creditul in lei creeaza probleme bancilor

23 februarie 2010

"Singura vina a bancilor din Romania a fost ca au dat bani usor", este de parere Misu Negritoiu, CEO-ul ING Bank, referindu-se la comportamentul institutiilor de credit de pe piata autohtona din anii premergatori crizei financiare. In fapt, seful ING Bank aduce in prim plan acele cresteri majore consemnate, in perioada 2006-2008, de creditele de consum in lei. Disponibilitatea bancilor de a acorda imprumuturi de nevoi fara garantie in
lei s-a dovedit a fi paguboasa, acestea prezentand cel mai mare grad de risc de neplata. "Intr-un top al creditelor problema, cele mai proaste sunt imprumuturile de consum in lei. In aceasta zona, am avut cele mai multe restructurari", subliniaza Misu Negritoiu. Domnia sa spune ca politica monetara promovata de Banca Nationala a contribuit in buna masura la presiunea care s-a pus pe creditele de consum in lei.

Si directorului general al ProCredit Bank, Gian Marco Felice, sustine aceasta opinie, evidentiind: "am mizat pe creditul in lei si ne-am ars". Astfel, seful ProCredit Bank, a declarat de curand, pentru Ziarul Financiar, ca banca a fost nevoita sa isi regandeasca politica de creditare, reorientandu-se de la acordarea de finantari in lei spre euro, dupa ce socul de lichiditate din toamna anului 2008 i-a pus mari probleme in refinantarea portofoliului. "Am intrat in criza cu 80% din credite acordate in lei. In octombrie 2008 toata piata de lei practic a disparut, iar Bursa s-a blocat. Am avut un soc si ne-a luat sase luni sa il corectam.

Acum avem bilantul echilibrat, jumatate din credite in lei, iar jumatate in euro", a declarat Gian Marco Felice pentru Ziarul Financiar. La nivelul pietei, creditul in valuta reprezinta in prezent circa 60% din totalul creditului neguvernamental, fata de 56% la sfarsitul anului 2008.

ProCredit a intrat pe pierderi in 2009 din cauza cresterii puternice a costurilor de finantare, la care s-au adaugat si cheltuielile cu provizioanele pentru creditele neperformante. ProCredit are un portofoliu mic de credite, cu un sold de pana in 200 de milioane de euro, in conditiile in care si valoarea medie a imprumuturilor acordate este redusa, de circa 5.000 de euro. "Euro va fi moneda dominanta in anii urmatori. Am
decis ca e mai potrivit sa mizam si noi pe euro", este de parere Felice. Banca are acces facil la finantari in euro de la actionari, dar atrage depozite in valuta si pe plan local.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro