Creditul de retail in valuta explodeaza in noiembrie si il depaseste pe cel in lei

Creditul de retail in valuta explodeaza in noiembrie si il depaseste pe cel in lei

Aflat pe un trend de crestere accelerata din vara lui 2007, creditul contractat de populatie in valuta a avansat rapid in luna noiembrie, depasindu-l ca volum pe cel in lei, situatie ce nu s-a mai inregistrat de cel putin doi ani. Potrivit datelor BNR, componenta in valuta a creditului de retail a urcat in noiembrie

Aflat pe un trend de crestere accelerata din vara lui 2007, creditul contractat de populatie in valuta a avansat rapid in luna noiembrie, depasindu-l ca volum pe cel in lei, situatie ce nu s-a mai inregistrat de cel putin doi ani. Potrivit datelor BNR, componenta in valuta a creditului de retail a urcat in noiembrie 2007 cu 123% fata de aceeasi perioada a lui 2006, pana la valoarea, exprimata in lei, de aproape 35 mld. lei. In acelasi timp, creditul populatiei in moneda nationala a fost la sfarsitul aceleasi luni de aproape 33 mld. lei, inregistrand un ritm de crestere anuala mult mai redus decat al componentei in valuta, de doar 45%.

Creditul de retail in valuta inregistreaza astfel in noiembrie cel mai rapid ritm de crestere din primele 11 luni ale lui 2007, varfurile anterioare fiind inregistrate in octombrie si septembrie, cand majorarea fata de aceeasi perioada a anului anterior fusese de 105%. De asemenea, noiembrie a consemnat si revenirea imprumutului in valuta acordat populatiei la un pas lunar de crestere format din doua cifre, 12%, astfel de valori mai fiind inregistrate numai in iulie si august.

Aceasta evolutie a creditului de retail in valuta din noiembrie coincide cu decizia BNR din prima zi aceleeasi luni de a majora rata dobanzii de politica monetara cu jumatate de procent, masura despre care presa si analistii au apreciat ca va duce la scumpirea creditului in nationala. De asemenea, cresteri semnificative ale dobanzilor la creditele acordate de banci populatie au fost consemnate din luna octombrie, in principal pentru creditele noi in lei. Astfel, rata medie a dobanzii pentru imprumuturile de retail noi acordate in lei a fost in octombrie de 8,9%, fata de 8,2% in septembrie. Pentru valuta, scumpirea a fost de amploare mai redusa, de la 6,29% la 6,34%.

Creditul neguvernamental in valuta a inregistrat in noiembrie o crestere anuala de 74% (71% exprimat in euro), ca volum ajungand la sfarsitul lui noiembrie la aproape 75 mld. lei, in crestere cu 9,1% (4% in euro) fata de luna anterioara. Imprumuturile in valuta acordate firmelor au urcat la sfarsitul lui noiembrie 2007 la aproape 40 mld. lei, in crestere cu 46% fata de anul precedent.

Pe fondul acestor evolutii a componentei in valuta, creditul neguvernamental si-a accelerat cresterea in noiembrie 2007, la 45,4% in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce pasul anual din octombrie a fost de 41,7%. Volumul creditului neguvernamental a fost la finalul lunii a 11-a de peste 141 mld. lei, in crestere cu 5,8% (4,9% in termeni reali) fata de octombrie.

Apetitul populatiei si al firmelor pentru finantarile in lei a continuat sa se reduca si in noiembrie. Aceasta componenta a creditului neguvernamental a inregistrat o crestere anuala reala de 31,5%, in scadere fata de ritmul de 33% din octombrie si aproape la jumatate (60%) cat inregistrat la sfarsitul primei luni a lui 2007. Volumul creditului in lei era la finalul lui noiembrie de 66,3 mld. lei, in crestere reala de 1,5% fata de luna anterioara.

Bogdan Popescu
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos