credius.ro

Creditul de consum va continua sa avanseze mai rapid decat ipotecarul in urmatorii doi ani

11 iulie 2007

Potrivit analistilor UniCredit, in Romania creditele vor creste in medie cu 28% pe an pana in 2009, evolutie care va fi sustinuta in primul rand de dinamica imprumuturilor pentru populatie. Acestea vor urca in urmatorii ani cu aproximativ 34% pe an. Si in cazul depozitelor, tot populatia va sustine cel mai puternic trendul crescator, estimat la o medie anuala de 21% in urmatorii 2 ani. Volumul depozitelor acumulate de populatie va avansa cu 28% pe an, fata de cel al companiilor de numai 15% pe an.

Segmentul de retail ramane cel mai dinamic, consumul puternic fiind determinat de dorinta populatiei de a atinge aceleasi standarde de viata ca vecinii lor vest europeni, in contextul cresterii venitului disponibil si al accesului la piata de credit. Cresterea anuala pana la sfarsitul lui 2009 este estimata de UniCredit la 35% pe an, pana la un volum de 22,6 miliarde euro, de la 9,2 miliarde euro la finalul lui 2006.

Piata creditelor ipotecare este relativ subdezvoltata, insa cererea mare pentru locuinte indica un potential imens de crestere a acestor credite pe termen mediu si lung. In urmatorii doi ani insa ritmul de crestere al acestor imprumuturi se va mentine sub cel al creditelor de consum. Pana in 2009 volumul creditelor pentru locuinte va ajunge la 5,6 miliarde euro, fata de 2,4 miliarde euro inregistrat la finalul anului trecut, crescand in medie cu 31,6% pe an. 

Specialistii UniCredit estimeaza ca activele totale ale sistemului bancar romanesc vor ajunge in acest an la 217,5 miliarde lei, mai mult cu 24% fata de 2006. Insa ritmul de crestere va incetini in urmatorii doi ani, ajungand in 2009 la 15%, cand valoarea activelor bancare se estimeaza ca va ajunge la 294 miliarde lei. Profitul net al bancilor va creste anul acesta cu 12,5%, urmand sa ajunga la trei miliarde lei. Potrivit datelor BNR prezentate de ZF, profitul bancilor dupa primele 5 luni ale anului este insa de numai 1,1 miliarde lei. Analistii UniCredit estimeaza ca, la sfarsitul lui 2009, profitul net al sistemului bancar din Romania va ajunge la 3,7 miliarde lei.

Cosmin Meleaca

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro