Creditul de consum pune pe jar Banca Nationala

Creditul de consum pune pe jar Banca Nationala

Structura creditului pentru populatie este mai periculoasa decat dinamica si renuntarea la limitarea gradului de indatorare a populatiei va majora creditul cu maximum 3 miliarde euro – acestea sunt principalele concluzii formulate de Banca Nationala a Romaniei in raportul "Evolutia riscurilor populatiei din perspectiva stabilitatii financiare". Analiza realizata de BNR arata ca romanii se indatoreaza

Structura creditului pentru populatie este mai periculoasa decat dinamica si renuntarea la limitarea gradului de indatorare a populatiei va majora creditul cu maximum 3 miliarde euro – acestea sunt principalele concluzii formulate de Banca Nationala a Romaniei in raportul "Evolutia riscurilor populatiei din perspectiva stabilitatii financiare". Analiza realizata de BNR arata ca romanii se indatoreaza tot mai mult pentru achizitionarea de bunuri de consum si pe termen lung, ceea ce va afecta averea populatiei.

Volumul creditelor de consum reprezenta, la sfarsitul lunii septembrie 2007, peste trei sferturi (78%) din volumul total al imprumuturilor, iar ponderea creditului pe termen lung crescuse, dupa primele noua luni ale acestui an, pana la 74,4%, fata de 62% in septembrie 2006, se mai precizeaza in raportul publicat de Banca Centrala si citat de NewsIn.

"In privinta structurii, creditul de consum are risc superior creditului ipotecar, generand 94% din serviciul datoriei si este principalul contributor la cresterea acestuia, in special prin efectul de cantitate. Creditul in lei are contributie in crestere la serviciul datoriei, pe fondul dobanzilor mai ridicate si al majorarii volumului creditului acordat in moneda nationala", se mai arata in raportul BNR.

Creditul bancar catre populatie depasea 18 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu aproape 69% fata de momentul similar al anului trecut.

Pe de alta parte, economistii de la BNR sustin ca exista, in continuare, loc de crestere pentru creditul catre populatie, deoarece ponderea in produsul intern brut (PIB) ramane cea mai mica in cadrul esantionului de tari analizate de BNR, care include state din regiune (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Croatia) si o medie pentru zona euro.

Tendinta romanilor de a imprumuta bani de la banci pentru a achizitiona bunuri de consum dauneaza averii populatiei deoarece activele astfel achizitionate (de exemplu electronasnice sau automobile) se depreciaza mult mai rapid fata de ritmul in care debitorii returneaza datoria.

In plus, indatorarea bancara a populatiei a crescut intr-un ritm mult mai accentuat comparativ cu economisirea bancara. Numarul debitorilor cu credite de mare valoare (peste 20.000 lei) a crescut cu 58% in septembrie 2007 fata de sfarsitul anului 2006.

Pana in octombrie 2007, populatia din Romania a luat credite in lei si valuta care au echivalat cu 63,41 miliarde lei, din care peste jumatate (50,59%) au fost in moneda nationala (32,080 miliarde lei).

Suma totala plasata de populatie in banci ajunsese la 97,588 miliarde lei (29,257 miliarde euro) la sfarsitul lunii octombrie. Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei – exprimate in lei – au ajuns la 21,245 miliarde lei (6,37 miliarde euro) la 31 octombrie, in crestere cu 43% fata de ultima zi a lunii a zecea din 2006.

Depozitele populatiei in lei au avansat cu 1,9% in octombrie fata de septembrie si au urcat cu 52,7% fata de octombrie 2006, pana la 38,451 miliarde lei, iar depozitele firmelor in lei au crescut cu 1,1% fata de septembrie si cu 20,2% fata de a zecea luna a anului trecut, pana la 37,901 miliarde lei.

"Scaderea plasamentelor populatiei in depozite bancare este o tendinta observata in toate tarile dezvoltate, dar este dublata de cresterea plasamentului in alte forme de investitii (titluri ale pietei de capital, fonduri de pensii, asigurari de viata). In Romania, pozitia de debitor net fata de sectorul bancar nu este contrabalansata in investitii in alte tipuri de active lichide, capabile sa fie uzitate in cazul unor nevoi neasteptate de lichiditate sau ca forma de economisire", mai spun expertii bancii centrale.

Banca centrala avertizeaza ca riscurile generate de structura creditului ar putea creste in perioada urmatoare, deoarece nevoia de inzestrare cu bunuri de folosinta indelungata a romanilor "este posibil sa nu se fi ameliorat", mai ales in cazul celor cu venituri reduse, politicile de refinantare a unor credite mai mici printr-un credit cu maturitate mai mare au inceput sa ia amploare iar pretul locuintelor "ramane prohibitiv pentru marea parte a populatiei". BNR mai spune ca, atata timp cat venitul disponibil al populatiei va creste, efectele negative mentionate ar trebui sa nu genereze probleme.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos