Creditul de consum in valuta a explodat in aceasta vara

Creditul de consum in valuta a explodat in aceasta vara

Creditele in valuta au redevenit preferatele romanilor anul acesta, dupa ce restrictiile introduse de BNR anii trecuti orientasera populatia catre imprumuturile in lei. Ritmul de crestere al finantarilor in valuta pentru populatie s-a accelerat in vara, ajungand ca in luna august sa inregistreze o dublare fata de aceeasi perioada din 2006, in timp ce cresterea

Creditele in valuta au redevenit preferatele romanilor anul acesta, dupa ce restrictiile introduse de BNR anii trecuti orientasera populatia catre imprumuturile in lei. Ritmul de crestere al finantarilor in valuta pentru populatie s-a accelerat in vara, ajungand ca in luna august sa inregistreze o dublare fata de aceeasi perioada din 2006, in timp ce cresterea componentei in lei in aceeasi perioada a fost de doua ori mai mica, respectiv aproape 50%.

La baza acestei evolutii accelerate a finantarilor in valuta acordate de catre banci se afla creditul de consum, a carui componenta in valuta a crescut in luna august cu aproape 125% fata de anul anterior, pana la nivelul de 16,7 miliarde lei, potrivit statisticii BNR. In lunile de vara, creditele de consum in valuta au inregistrat o evolutie record, avansand lunar cu peste 10 procente, fata de cresterile medii de 6% inregistrate pana atunci. Astfel, in luna iulie cresterea a fost de aproape 14%, in timp ce in august a accelerat pana la 15,3%, in aceasta evolutie avand un rol si deprecierea leului inregistrata in cele doua luni, in conditiile in care datele Bancii Nationale sunt exprimate in lei.

Cresterea rapida a componentei in valuta a generat o evolutie accelerata in lunile de vara la nivelul intregului credit acordat populatie. Acesta a urcat cu 8,5% in luna august si cu 7,2% in iulie, in timp ce in lunile anterioare pasul lunar s-a apropiat cu greu de 5%. Soldul imprumuturilor pentru populatie la sfarsitul lui august era de 57 miliarde lei, cu 70% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea creditarii din vara la nivelul populatiei se datoreaza in buna masura introducerii de catre cele mai puternice banci de retail a noilor conditii de creditare, aprecierea leului orientand aceste cerere de bani a romanilor catre imprumuturile in valuta.

Desi relaxarea creditarii a inlesnit substantial accesul la credite ipotecare, prin reducerea avansului si cresterea capacitatii de indatorare, creditul de consum continua sa avanseze mai repede decat cel ipotecar. Componenta in valuta a creditului pentru locuinte (reprezentand aproximativ 90% din aceste imprumuturi) a crescut intr-un ritm mai lent decat creditul de consum. Creditul ipotecar in valuta a inregistrat o crestere anuala de numai 66%, de aproape doua ori mai mica decat in cazul imprumuturilor de consum in valuta. Lunile de vara au consemnat si in acest caz un avans rapid, de la cresteri lunare de 2-3%, la 8% in iulie si 12% in august.

Soldul imprumuturilor pentru locuinta a depasit 10 miliarde lei in august, cu 61% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere din august reprezinta un avans important fata de luna iulie, cand cresterea anuala a creditului ipotecar era de aproape 50%. In acelasi timp, avansul creditului de consum din august a fost de 68% fata de anul trecut, ajungand la aproape 45 miliarde lei. Orientarea catre finantarile in valuta a determinat insa scaderea ponderii componentei in lei a creditului de consum. Astfel, daca aceasta reprezenta aproximativ 70% din imprumuturi de consum in august 2006, in ultima luna de vara din 2007 ponderea ei s-a redus cu 10 puncte procentuale, la circa 60%. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos