Creditul acordat populatiei incetineste

Creditul acordat populatiei incetineste

Ritmul de crestere a creditului in lei a continuat sa se reduca si in luna octombrie, ajungand la 46.940 milioane lei, in crestere cu doar 3,7% fata de luna anterioara. Aceasta evolutie s-a datorat incetinirii avansului imprumuturilor in moneda nationala acordate de banci populatiei. Creditul in lei a crescut in octombrie fata de septembrie cu

Ritmul de crestere a creditului in lei a continuat sa se reduca si in luna octombrie, ajungand la 46.940 milioane lei, in crestere cu doar 3,7% fata de luna anterioara. Aceasta evolutie s-a datorat incetinirii avansului imprumuturilor in moneda nationala acordate de banci populatiei. Creditul in lei a crescut in octombrie fata de septembrie cu numai 3,2%, avansul lunar al acestei componente fiind in scadere continua in ultima jumatate de an.

In schimb, creditul in valuta cotinua sa inregistreze o crestere tot mai accentuata. In luna octombrie, acesta a ajuns la nivelul de 42.077 milioane RON, cu 5,2% mai mare decat in luna anterioara. Aceasta este a patra luna consecutiva in care imprumuturile in valuta iau avant. La baza evolutiei sta creditul pentru afaceri, care s-a marit constant, de la 0,8% in perioada iunie-iulie, la 4,7% pe septembrie-octomrbie. La cealalta componenta – creditul in valuta destinat populatie, ritmul de crestere a incetinit in octombrie. Astfel, de la peste 6 procente avans lunar in perioada iunie-septembrie, acesta a coborat la +5,9% in intervalul septembrie-octombrie.

Per total, creditul neguvernamental total a ajuns in luna a zecea la aproape 90.000 de milioane RON, in crestere cu 4,4% fata de luna anterioara si 54,9% in comparatie cu aceeasi luna a lui 2005.

Economiile in lei ale populatiei au crescut in intervalul septembrie-octombrie cu 2,2%, un salt important fata de avansul lunar de circa jumatate de procent pe care l-au inregistrat de la inceputul verii. Orientarea preferintelor populatiei catre lei s-a reflectat in evolutia depunerilor in valuta, care a incetinit. Astfel, economiile in devize straine au crescut cu numai 3,2% fata de luna precedenta, nivel cu un procent mai mic decat avansul lunar inregistrat la sfarsitul lui septembrie.

In continuare insa, populatia imprumuta mai mult decat economiseste la banci. Depunerile in lei si valuta ale romanilor s-au ridicat la sfarsitul lui octombrie la 33.394 milioane lei, in timp ce imprumuturile de la banci au ajuns la 37.341 milioane lei. 

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos