credius.ro

Creditele relaxate se intorc impotriva bancilor

1 aprilie 2008

Adoptarea de catre banci a noilor norme de creditare a permis multor clienti sa acceseze mai usor credite. Asta deoarece bancile care si-au relaxat creditele au permis clientilor sa se indatoreze pana la 60-70% din venitul lunar net, iar avansul minim a fost redus. Interesul populatiei pentru noile imprumuturi a fost foarte ridicat, creditul de retail, in special cel in valuta, inregistrand vara trecuta ritmuri de crestere accelerate. Nu toate bancile au primit in acelasi timp aprobarea BNR pentru normele de creditare, astfel incat jucatorii care au lansat primii creditele relaxate au un avantaj competitiv.

Intre timp insa, acest lucru s-ar putea dovedi un handicap, in conditiile in care majoritatea creditelor au fost acordate in valuta, iar leul s-a depreciat. Primele oferte de credite dupa noile norme au fost lansate incepand cu sfarsitul lui mai, iar in vara leul s-a apreciat pana la valori record, de 3,1 lei pentru un euro. Din toamna, euro a urcat pana la nivelul de 3,7-3,8 lei, astfel ca multi dintre cei care s-au imprumutat in vara in valuta au trebuit sa suporte cresteri de aproximativ 20% ale ratelor. Cei mai afectati sunt clientii care au luat atunci credite cu un grad de indatorare ridicat. Pentru acestia deprecierea leului a fost mai impovaratoare decat in cazul celor care s-au imprumutat dupa vechile norme, ce limitau rata la o treime din venitul lunar.

Numerosi analisti, bancheri comerciali si reprezentanti ai Bancii Nationale au atras atentia asupra unor probleme de neplata ce ar putea aparea la creditele in valuta din cauza deprecierii leului fata de euro. Astfel de risc de nerambursare planeaza insa mai mult asupra jucatorilor care au adoptat noile norme de creditare in vara, cand leul era "pe val". „Cei care au primit mai devreme aprobarea pentru normele de creditare sunt mai expusi riscului de nerambursare, intrucat euru era atunci la 3,1 lei”, este de parere presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. Raiffeisen este una dintre bancile care au lansat destul de tarziu creditele relaxate, abia in noiembrie anul trecut. „Pana acum nu am observat probleme de rambursare la clientii care s-au imprumutat in valuta”, declara Van Groningen.

De cealalta parte, Alpha Bank, BRD, BCR, Volksbank si Banca Transilvania sunt bancile care au inceput creditarea dupa noile norme in vara trecuta. Atunci insa, situatia era vazuta din alt punct de vedere de multi bancheri. Presedintii Raiffeisen, Bancpost sau Banca Romaneasca declarau ca bancile care vor obtine mai tarziu acordul BNR pentru normele interne de creditare vor fi discriminate si acuzau banca centrala de distorsionare a competitiei din piata. Acum insa, jucatorii care nu au primit aprobarea BNR pentru normele proprii de creditare in vara trecuta ar putea sa considere ca tot raul a fost spre bine.

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 - 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro .

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro