Creditele relaxate au incalzit puternic retail-bankingul pe timpul verii

Creditele relaxate au incalzit puternic retail-bankingul pe timpul verii

Incepand cu primele zile ale lunii iunie, o parte dintre banci au inceput sa vanda asa-numitele credite ‘relaxate’, care permit o indatorare de pana la 65%-70% din venitul net si au un avans mai mic de 25% ((in cazul celor pentru locuinta)). Urmarea: volumul creditelor la bancile care vand astfel de produse a crescut, iar

Incepand cu primele zile ale lunii iunie, o parte dintre banci au inceput sa vanda asa-numitele credite ‘relaxate’, care permit o indatorare de pana la 65%-70% din venitul net si au un avans mai mic de 25% ((in cazul celor pentru locuinta)). Urmarea: volumul creditelor la bancile care vand astfel de produse a crescut, iar solicitantii s-au inmultit. Aparitia creditelor ‘relaxate’ a determinat astfel un salt important al creditelor pentru populatie in lunile de vara.

Potrivit datelor Bancii Nationale, soldul imprumuturilor contractate de populatie a crescut cu 7,2% in iulie fata de luna anterioara, iar in august ritmul lunar a accelerat la 8,5%. In comparatie, in prima jumatate a anului, avansul lunar al creditului pentru populatie s-a apropiat cu greu de 5%. La finalul lunii august, soldul imprumuturilor acordate de banci persoanelor fizice era de 52,5 miliarde lei, cu aproape 70% mai mare decat in aceeasi perioada a lui 2006, cand ajungea la 34 miliarde lei.

Startul in vanzarea creditelor ‘relaxate’ a fost dat in mai de o banca din esalonul al doilea al pietei de retail, Alpha Bank, aceasta fiind prima institutie care a primit aprobarea Bancii Nationale pe normele proprii de creditare. In iunie au intrat in joc ‘greii’ pietei: BRD, al doilea jucator ca marime, a inceput creditarea dupa noile norme de la 1 iunie, iar BCR spre sfarsitul lunii. Acestora li s-au adaugat alte banci importante pe piata de retail, Volksbank din prima zi a lunii iulie, iar Banca Transilvania de la jumatatea lui august.

Aplicarea de banci a noilor norme a generat cresteri semnificative pe segmentul creditelor pentru persoane fizice acordate. La Banca Transilvania, acest lucru a rezultat in dublarea volumului de astfel de imprumuturi. „Solicitarile pentru credite aproape s-au triplat, iar volumul de imprumuturi acordate a crescut de aproximativ doua ori, dupa aplicarea noilor norme de creditare", declara Gabriela Nistor, directorul de retail al BT. O astfel de evolutie au inregistrat si creditele de retail de la Alpha Bank, dupa cum aratau oficalii Alpha Bank lunile de vara. Desi spune ca este prea devreme pentru avansat cifre, presedintele BRD, Patrick Gelin caracterizeaza drept importanta evolutia creditelor dupa aplicarea noilor norme. „Perioada de vara nu este neaparat o perioada foarte favorabila pentru credit, dar ceea ce putem spune este ca la BRD am vazut o crestere importanta a creditelor in iulie si august. Trebuie insa o perioada de 6 luni pentru a putea emite o opinie in deplina cunostinta de cauza", declara Gelin.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos