Creditele pentru locuinta in franci elvetieni iau viteza

Creditele pentru locuinta in franci elvetieni iau viteza

In luna februarie, soldul creditelor pentru locuinte acordate persoanelor fizice a atins valoarea de 8.169 mil. lei, in crestere cu 266,1 mil. lei fata de luna anterioara. Exprimata in procente, aceasta evolutie reprezinta un avans de 3,36% a creditului ipotecar in perioada ianuarie – februarie. Potrivit datelor prezentate de Banca Nationala, imprumuturile pentru locuinta contractate

In luna februarie, soldul creditelor pentru locuinte acordate persoanelor fizice a atins valoarea de 8.169 mil. lei, in crestere cu 266,1 mil. lei fata de luna anterioara. Exprimata in procente, aceasta evolutie reprezinta un avans de 3,36% a creditului ipotecar in perioada ianuarie – februarie. Potrivit datelor prezentate de Banca Nationala, imprumuturile pentru locuinta contractate in alte monede decat leu sau euro au avut cea mai rapida dinamica de crestere. Principalele tipuri de credite ipotecare incluse in aceasta categorie sunt cele in dolari si franci elvetieni, al caror volum a ajuns la sfarsitul lunii februarie la 860,2 mil. lei, in crestere cu 14,11% fata de luna ianuarie. Prin comparatie, creditele pentru locuinta in euro au crescut in luna februarie cu numai 2,66%, pana la 6.186,2 mil. lei, in timp ce imprumuturile de acest tip acordate in lei au scazut fata de ianuarie cu 0,8 mil. lei.

Aceasta evolutie a imprumuturilor pentru locuinte in alte valute decat euro si lei se datoreaza in mare parte pe cresterea apetitului romanilor pentru creditele in franci elvetieni si mai putin pentru dolari. Acestea din urma prezinta dezavantajul unor dobanzi mai ridicate decat pentru creditele in euro. Pe de alta parte, aprecierea leului in raport cu dolarul ar putea reprezenta un argument pentru alegerea unui imprumut in moneda americana, insa o evolutie asemanatoare are si raportul leu/euro.

Creditele in franci au devenit o solutie pentru finantarea achizitiei sau constructiei de locuinte datorita costurilor reduse, mai mici decat in cazul imprumuturilor in lei, euro sau dolari. Dupa introducerea lor pe piata romaneasca de catre OTP Bank in 2005, in toamna bancile au lansat o adevarata ofensiva a creditelor in franci elvetieni, cand Bancpost, Raiffeisen Bank sau Banca Romaneasca au lansat astel de solutii de finantare. De asemenea, in luna decembrie, Piraeus Bank a lansat imprumuturi pentru locuinte in moneda elvetiana. Ofensiva bancilor pe acest segment a continuat in a doua parte a lunii ianuarie 2007, cand Volksbank, un jucator puternic pe piata creditelor ipotecare, a lansat la randul sau imprumuturi in franci elvetieni.

Daca imprumuturile ipotecare in franci sunt un succes, nu acelasi lucru se poate spune si despre alt imprumut in moneda „exotica” – cel in yeni japonezi. Acesta a fost lansat de Banca Romaneasca in octombrie anul trecut si oferea dobanzi si mai mici decat cel in franci. Acesta nu a fost insa la fel de atractiv, sumele imprumutate fiind foarte mici, astfel ca banca a scos din portofoliu creditul in yeni japonezi.

In ceea ce priveste costurile creditelor pentru locuinte, acestea s-au redus in luna februarie. Pentru imprumuturile ipotecare noi cu o durata de peste 10 ani, datele BNR arata ca dobanda a scazut cu aproape un procent, de la 9,34% in ianuarie la 8,39% in februarie. Pentru euro, reducerea de dobanda a fost mai mica, de 0,33 puncte procentuale, pana la 6,55. Aceasta reducere a dobanzii nominale se reflecta si in dobanda anuala efectiva medie. Pentru creditele ipotecare in lei, valoarea acestea in luna februarie a coborat la 10,55%, iar pentru euro la 8,27%.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos