Creditele neperformante va atinge un nivel maxim la inceputul lui 2010

Creditele neperformante va atinge un nivel maxim la inceputul lui 2010

Rata creditelor neperformante ar putea atinge un varf la inceputul lui 2010, in conditiile in care pentru urmatoarele sase luni se intrevad putine semne de imbunatatire a situatiei din piata, a declarat vineri presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels. La jumatatea acestui an, creditele neperformante reprezentau 6,2% din totalul portofoliului de credite acordate de Banca

Rata creditelor neperformante ar putea atinge un varf la inceputul lui 2010, in conditiile in care pentru urmatoarele sase luni se intrevad putine semne de imbunatatire a situatiei din piata, a declarat vineri presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels. La jumatatea acestui an, creditele neperformante reprezentau 6,2% din totalul portofoliului de credite acordate de Banca Comerciala Romana (BCR), rata de acoperire a creditelor neperformante fiind de aproximativ 126%, potrivit raportului financiar publicat joi de banca.

Bruynseels a mentionat ca cele mai multe credite neperformante au venit de pe segmentul creditelor de consum, in conditiile in care, pe partea de imprumuturi ipotecare, situatia s-a stabilizat dupa ce leul s-a oprit din depreciere. "Scaderea modesta a ratelor dobanzilor va imbunatati usor conditiile de operare pentru companii. De asemenea, stabilizarea cursului de schimb ajuta mult, fiind o veste buna pentru cei cu credite in valuta, insa nu cred ca in piata conditiile de operare se vor imbunatati semnificativ in semestrul doi", a afirmat Bruynseels.

Pe partea de credite de consum, exista si riscuri legate de cresterea somajului, a mentionat el, precizand ca ponderea creditelor de retail  in portofoliul bancii s-a redus, iar "situatia nu se va schimba in urmatoarele sase luni, poate cu exceptia programului Prima Casa". Bruynseels considera, de altfel, ca programul guvernamental Prima Casa este "o idee buna", pentru ca aduce incredere in piata, si estimeaza ca nivelul anuntat al imprumuturilor va fi atins. Guvernul a fixat un plafon de 1 miliard euro pentru garantiile acordate prin acest program, in care s-au inscris 19 banci, BCR avand cel mai mare volum anuntat, de peste 300 milioane euro. Seful BCR a mai spus ca raportul credite/depozite este pe o panta descendanta la BCR, insa nu va atinge curand nivelul de 100%.

In privinta numarului de angajati, acesta va fi de peste 8.700 la finalul acestui an doar la nivelul afacerii bancare din grup, fata de circa 8.900 in prezent. "In unitati, probabil ca numarul de angajati va creste, pentru ca BCR continua sa se extinda", a precizat Bruynseels. Joi, directorul executiv al Erste Group Bank, Andreas Treich, a declarat ca Erste nu intentioneaza sa concedieze angajati in Romania, iar BCR va continua sa-si extinda reteaua teritoriala, prin deschiderea a 50 de noi unitati pana la finalul acestui an. "Nu avem, pentru urmatoarele sase luni, niciun plan sa concediem oameni in Romania, nici nu am avut. Am facut, in ultimii ani, reduceri substantiale de personal la BCR, asa cum au fost negociate cu sindicatele, in cadrul procesului de restructurare a bancii", a explicat Treichl. BCR a deschis 11 noi sucursale in primul semestru din 2009, ajungand la o retea de 652 unitati la sfarsitul lunii iunie 2009, cu 64 de unitati mai multe decat la aceeasi data a anului trecut. In cadrul grupului BCR, personalul a scazut in primul semestru cu 815 persoane (8,2%), de la 9.985 angajati in decembrie la 9.170 in iunie.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos