Creditele neperformante nu vor depasi 2-3% in portofoliile bancilor din Romania

Creditele neperformante nu vor depasi 2-3% in portofoliile bancilor din Romania

Ponderea creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania nu va depasi 2-3% in acest an, dar evolutia calitatii soldului de imprumuturi depinde de o serie de factori, precum masurile de stimulare a economiei, a declarat pentru NewsIn directorul adjunct al BRD, Claudiu Cercel. "Cred ca multe analize extrapoleaza ce s-a intamplat in diferite economii, sau

Ponderea creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania nu va depasi 2-3% in acest an, dar evolutia calitatii soldului de imprumuturi depinde de o serie de factori, precum masurile de stimulare a economiei, a declarat pentru NewsIn directorul adjunct al BRD, Claudiu Cercel.

"Cred ca multe analize extrapoleaza ce s-a intamplat in diferite economii, sau in alte perioade de criza. in prezent, discutam probabil de o pondere a creditelor neperformante de aproximativ 1,7% in Romania", a spus Cercel.

El a explicat ca evolutia calitatii portofoliilor de credite in Romania depinde de mai multi factori, care determina parametri importanti, precum cresterea economica din acest an.

"Depinde si de masurile de stimulare a economiei, dar nici intr-un scenariu pesimist, de crestere economica zero sau usor negativa, nu cred ca putem vorbi despre mai mult de 2-3% credite neperformante", a explicat reprezentantul BRD.

Cercel a completat ca unele banci au preferat sa constituie provizioane mai mari pentru credite, ca masura preventiva, si ca nu este exclus ca nivelul de neperformanta in totalul creditelor sa se ajusteze chiar, spre finalul anului.

Un raport al J.P. Morgan publicat joi arata ca "intr-un scenariu pesimist, am putea vedea rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania la un varf intre 15 si 20%" in acest an. Analistii bancii americane fac aceasta apreciere in paralel cu o estimare de contractie a economiei romanesti cu 3% in acest an.

La finalul lui 2008, in totalul portofoliului de credite acordate de bancile din piata, 0,35% erau credite incadrate ca restante si indoielnice, procent in crestere fata de sfarsitul celui de-al treilea trimestru, de 0,24%, si fata de cel de la finalul anului 2007, de 0,22%, arata datele BNR.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos