Creditele ipotecare garantate de stat au scumpit cu 10% preturile locuintelor vechi

Creditele ipotecare garantate de stat au scumpit cu 10% preturile locuintelor vechi

Unul dintre efectele programului "Prima casa" a fost, potrivit analistilor imobiliari chestionati de NewsIn, cresterea cu pana la 5-10% a pretului la locuintele vechi estimate la mai putin de 60.000 de euro. "Preturile de strigare au crescut in medie cu 5-10%. Proprietarii imobilelor care solicitau un pret de vanzare pana in 55 000 de euro

Unul dintre efectele programului "Prima casa" a fost, potrivit analistilor imobiliari chestionati de NewsIn, cresterea cu pana la 5-10% a pretului la locuintele vechi estimate la mai putin de 60.000 de euro. "Preturile de strigare au crescut in medie cu 5-10%. Proprietarii imobilelor care solicitau un pret de vanzare pana in 55 000 de euro au crescut pretul in medie cu 5-10% astfel incat proprietatile pe care le supun vanzarii sa fie in continuare eleigibile in program", a declarat directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro, Matei Malos.

Torusi, potrivit reprezentantului portalului au existat si situatii, de la lansarea programului, in care proprietarii de apartamente cu doua camere care solicitau un pret de strigare pana in 75.000 euro au decis sa scada pretul de strigare sub 60.000 euro astfel incat proprietatile lor sa fie eligibile in program, renuntand in aceasta situatie la posibilitatea unei negocieri ulterioare de pret. Si reprezentantii unui alt portal de imobiliare, TopEstate, considera ca proprietarii de locuinte vechi au crescut usor pretul la locuintele scoase pe piata dupa lansarea programului "Prima casa", pe fundalul sentimentului ca este tot mai usor pentru cumparatori sa obtina credit de la banca. "S-au semnalat usoare cresteri de preturi pe garsoniere si apartamente cu doua camere vandute de particulari si usoare scaderi de preturi pe apartamente cu doua camere vandute de dezvoltatori. Variatia preturilor este de 5%", au declarat reprezentantii TopEstate.

Analistii agentiei imobiliare Bastion considera ca acest program de garantare de catre stat a unui credit imobiliar de pana la 60.000 de euro nu si-a facut simtit efectul in piata deocamdata. In ceea ce priveste modalitatea in care "Prima casa" influenteaza piata locuintelor noi, reprezentantii bastion estimeaza ca efectul va fi mai mare decat pe piata locuintelor vechi, deoarece o mare parte dintre cei care vor dori sa-si achizitioneze o locuinta prin acest program vor prefera apartamentele in blocurile noi, chiar daca va trebui sa suplimenteze suma impumutata cu o suma economisita.

"Daca vorbim despre dezvoltatori, unii dintre acestia au creat oferte special dedicate programului "Prima Casa", scazand usor preturile apartamentelor cu doua camere pentru a se apropia cat mai mult de suma maxima garantata de stat prin program. Astfel, apartamente cu doua camere de 85 – 95.000 de euro aflate la promotie in marile ansambluri rezidentiale din Capitala au ajuns sa coste acum in jur de 80.000 de euro. Socoteala este facuta in felul urmator: din 80.000 de euro pretul final al apartamentului, 25%, respectiv 20.000 de euro este avansul minim necesar la dezvoltator, iar restul, 60.000  credit prin programul "Prima Casa", au precizat reprezenatantii TopEstate. Acestia au precizat insa ca nu sunt reduceri generalizate.

"In ceea ce priveste piata locuintelor noi, multi dezvoltatori ofera deja finantare pentru diferenta de pret perceputa pentru imobilele care nu sunt eligibile in program. Exista si situatii in care dezvoltatorii sunt dispusi sa scada preturile astfel incat proprietatile lor sa se incadreze in program", a conchis directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro. Potrivit analistilor chestionati de NewsIn, principalele tipuri de locuinte favorizate de programul "Prima casa", sunt garsonierele si apartamentele cu doua camere.

Guvernul a anuntat ca 20 de banci au depus oferte pentru a participa la programul "Prima Casa": BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank. Valoarea totala a creditelor pe care cele 20 de banci sunt dispuse sa le acorde este de 1,457 miliarde de euro, peste plafonul impus de Guvern, de 1 miliard euro. Redistribuirea fondurilor pentru fiecare banca se va face dupa metoda pro-rata.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos