credius.ro

Creditele in monede exotice starnesc ingrijorarea Bancii Nationale

15 noiembrie 2006

Dobanzile mici si posibilitatea accesarii unor sume mai mari decat in cazul imprumuturilor in devizele clasice fac din creditele in monede "exotice" (francul elvetian si yenul japonez) unele din cele mai atractive produse oferite de banci. Iar interesul clientilor pentru astfel de imprumuturi nu poate decat creste, in conditiile intaririi regulilor BNR privind limitarea riscului de credit (norma 20/2006). Oficialii BNR atrag atentia asupra riscurilor generate de aceste monede „exotice" ... atat pentru clienti, cat si pentru bancile care acorda astfel de credite.

„Creditele in franci si yeni trebuie privite cu prudenta, avand in vedere probleme pe care le poate genera riscul valutar", declara Cristian Popa, viceguvernatorul BNR. Acesta avertizeaza ca atat persoanele fizice, cat si agentii economici interesati de astfel de imprumuturi nu se pot proteja impotriva riscului valutar, intrucat nu obtin venituri in aceste monede exotice.

De asemenea, oficialul BNR subliniaza riscul la care se expun bancile care se finanteaza in franci sau yeni. Interesul este ridicat, tinand cont de dobanzile practicate de Bancile Centrale ale celor doua tari. „Finantarile in franci si yeni ofera o anumita atractivitate financiara, insa aceasta este iluzorie", subliniaza Popa. Mai mult, adauga viceguvernatorul, bancile trebuie sa tina cont ca nu detin rezerve in aceste monede.

Avertismentul Bancii Nationale cu privire la creditele in moneda exotice vine la numai cateva zile dupa ce Banca Japoniei anunta oficial ca intentioneaza sa majoreze dobanda de referinta pentru yen, pentru a evita astfel aparitia unor fluctuatii extreme ale economiei. Potrivit analistilor, aceasta majorare de dobanda va avea loc in primele luni ale lui 2007, poate chiar in ianuarie. La randul sau, Banca Centrala a Elvetiei pregateste un astfel de pas, pentru a echilibra cresterea inflatiei, prognozata la un punct procentual.

Doar moneda este exotica, nu si costul

De asemenea, viceguvernatorul Cristian Popa atrage atentia asupra unui alt fapt ingrijorator pentru Banca Nationala: diferenta foarte mare intre costurile la care bancile se finanteaza in aceste monede si dobanzile si comisioanele pe care le percep de la client pentru creditele in franci si yeni. Aceasta diferenta este prea mare in opinia lui Cristian Popa, problema fiind de natura sa atraga atentia Bancii Centrale.

Se vor conforma bancile comerciale?

„Din punctul de vedere al creditului si al institutiilor financiare, recomand prudenta la expunerile in aceste monede", concluzioneaza Cristian Popa. BNR trage astfel un semnal de alarma in privinta creditelor in monede exotice, insa ramane de vazut daca Bancile Comerciale vor tine cont de avertismentul bancii centrale. In urma cu putin timp, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, anticipa o astfel de situatie, printr-o comparatie cu situatia din Uniunea Europeana. Astfel, statele europene s-au confruntat si ele cu problema creditelor in monede exotice si riscurile acestora. Pentru limitarea acestui fenomen a intervenit guvernatorul Bancii Central Europene, care a avertizat asupra riscurilor pe care le implica acest tip de finantare si a recomandat prudenta tuturor bancherilor comerciali din statele UE - prin intermediul guvernatorilor Bancilor Centrale. Mesajul a fost receptat, rezultatul fiind limitarea creditarii in franci si yeni. Adrian Vasilescu a explicat eficienta acestei comunicari prin faptul ca in sistemul bancar european exista o serie de cutume si legi nescrise mult mai stricte si puternice decat regulile prin care BNR guverneaza piata din Romania. „La noi aceste norme morale nu merg", a precizat oficialul Bancii Nationale.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro