credius.ro

Creditele in lei prind aripi

23 mai 2006

Euro si dolarul pierd teren fata de leu in alegerea creditelor. Tendintele ne arata ca incepand din jumatatea anului 2005 tot mai multi romani prefera sa contracteze imprumuturi in moneda nationala. ... Chiar daca in anul 2004 creditul in lei reprezinta circa 39,5% contra 60,5% pentru cel in valuta, din 2005 moneda nationala a devenit mult mai interesanta pentru imprumuturi. Si a devenit atat de interesanta incat Mugur Isarescu s-a aratat ingrijorat, declarand: "Creditele si-au luat-o in cap". ...

Subiectul a reprezentat tema primei conferinte a Forumului Financiar Sud-Est European, editia a treia. Schimbarea structurii pe monede a creditului neguvernamental a fost subliniata si de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Astfel, in comparatie cu anul trecut, in 2006 creditele neguvernamentale in lei au o pondere de 50,3% iar cele in valuta doar de 49,7%. Potrivit Natalitei Hurduc, vice-presedintele BCR, creditele de consum se gasesc intr-o continua crestere, in timp ce imprumuturile imobilare si cele ipotecare raman in sfera valutei. Aceasta tendinta este explicata prin faptul ca primul tip de credit este de regula contractat pentru perioada mai mici, iar cel imobiliar/ipotecar este pentru o perioada mult mai mare in timp. Chiar si in ciuda faptului ca valuta ramane preferata in momentul contractarii unui credit imobiliar/ipotecar, boom-ul creditelor in lei nu-si pierde din intensitate, intrucat preferintele populatiei sunt indreptate tot spre creditele din prima categorie.

De ce credite in lei?

Preferinta populatiei pentru creditele in lei este in special determinata de reducerea ratei dobanzii. Datorata mai ales scaderii inflatiei din ultima perioada, aceasta tendinta completeaza realitatea platilor salariilor din Romania, care continua sa se efectueze in moneda nationala. Avantajele oferite de creditul in lei nu au trecut neobservate de clienti pentru care dobanzile in valuta au devenit mai putin atractive in aceste conditii. In final, se poate spune ca si consumatorii romani de credite au devenit suficient de familiari si abili in cautarea celei mai bune oferte de pe piata.

Se pare ca oricare ar fi alegerea clientilor, numarul creditelor este in continua crestere, dezvoltandu-se astfel un nou trend pentru anul 2006 si pentru viitor, cel al indatoririlor care se regaseste intr-o ascendenta de necontestat datorita dobanzilor atractive. Se preconizeaza astfel o crestere de 30% a creditelor neguvernamentale, in special a celor in lei, dar si o sporire a creditelor ipotecare si imobiliare. Aceasta din urma evolutie este o alta consecinta a dinamicii pietei de profil.  Fiind vorba mereu de evolutie si nu de ciclicitate, este totusi destul de dificil sa se faca supozitii pe termen lung. Totii participantii la forum au conchis ca doar pe termen scurt este relativ de intrevazut care anume sunt tendintele, datorita aderarii proxime la Uniunea Europeana, fapt ce implica bineinteles o uniformizare a pietelor bancare a tarilor din zona euro si o aducere a pietei romanesti la acelasi nivel cu toate celelalte state membre.

 

Ana Zidarescu

[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro