credius.ro

Creditele in franci, accesibile si riscante

26 mai 2008

Imprumuturile in franci elvetieni sunt, incepand de anul trecut, vedetele pietei creditarii. Astfel de produse au aparut in oferta multor banci de la noi, in principal jucatori ce au adoptat o strategie de crestere agresiva pe retail, au beneficiat de o promovare intensa, iar rezultatul s-a vazut in dinamica inregistrata. In numai un an, volumul creditelor in franci acordate populatiei s-a marit de mai mult de 5 ori, pornind insa de la o baza redusa. De asemenea, ponderea in creditul de retail a imprumuturilor in alta moneda decat euro si leul, in marea lor majoritate fiind vorba despre credite in franci, a ajuns la 10%.

Atractia acestor credite o constituie costul, mai redus decat in cazul imprumuturilor in lei sau euro, ceea ce determina o rata lunara mai mica, precum si posibilitatea de a imprumuta o suma mai mare cu acelasi venit. Ele sunt astfel mai accesibile, oferind de multe ori posibilitatea clientilor sa contracteze sumele dorite, la care nu aveau poate acces daca alegeau drept moneda de creditare leul sau euro. Credite in franci elvetieni se regasesc in oferta mai multor banci, intre care Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Garanti Bank si Millennium Bank.

Sumele maxime ce pot fi accesate printr-un credit in franci pot fi mai mari si cu peste 50% decat in cazul monedei nationale. Exemplu in acest context este Volksbank, unul dintre jucatorii din piata care a mizat pe creditele in franci. Aici, din cele 2,21 mld. euro cat reprezenta la finalul lui 2007 volumul creditelor acordate, 80% reprezinta imprumuturi in valuta, dintre care 40% in franci elvetieni, iar 60% in euro. In cazul Volksbank, o familie de doua persoane, cu un venit lunar net de 5.000 lei, poate contracta un credit ipotecar pe 25 de ani, cu avans de 15%, de pana aproape 88.000 euro, daca alege ca moneda de creditare francul. Daca opteaza pentru euro, suma maxima pentru care se incadreaza va fi cu 15% mai mica, de 76.000 euro. Daca alege moneda nationala, clientul ar obtine un imprumut cu 50% mai redus decat in cazul francilor elevetieni, doar 58.200 euro.

Astfel de diferente intre franc si celelalte doua monede de creditare se pastreaza daca ne raportam la rata lunara platita in cazul unui imprumut. La OTP Bank, de exemplu, primul jucator care a oferit credite in franci pe piata romaneasca, pentru un credit de 50.000 euro acordat in moneda elvetiana rata lunara, exprimata in lei, va fi de aproape 1.200 lei. Daca acelasi imprumut ar fi acordat in euro, clientul ar plati, la cursul de acum, o rata de aproape 1.500 lei. In cazul monedei nationale, rata lunara de plata ar fi de peste 1.900 lei.

Desi sunt mai ieftine (cel putin la contractare) si mai accesibile, bancherii ne atrag atentia ca imprumuturile in franci elevetieni sunt si cele mai riscante. Aici specialistii vorbesc despre riscul valutar si faptul ca rata de schimb a francului este mai volatila decat cea a euro. Practic, francul este mai avantajos la contractarea creditului, insa pe perioada rambursarii ofera mai mult surprize neplacute decat moneda europeana. Astfel, de la inceputul acestui an, francul elvetian s-a apreciat fata de leu cu mai mult de aproape 4%, in timp ce aprecierea euro a fost putin peste 2%. De asemenea, din mai anul trecut si pana acum, cursul leu/franc a crescut cu aproape 15%, in timp ce cursul leu/euro cu 12%. Din acest punct de vedere, rata in lei pentru un credit contractat in franci anul trecut a crescut mai repede decat cea a unuia in euro.

In aceste conditii, clientii ar trebui sa fie mai prudenti atunci cand vor sa contracteze un credit in franci, recomanda oficialii bancii centrale, intrucat francul elevetian poate fi scump in timp. Mai mult, arata alti bancheri, exista si costuri ascunse ale creditarii in franci. Astfel, riscului valutar i se adauga faptul ca diferenta dintre cotatia de vanzare si cea de cumparare a francului este de doua-trei ori mai mare decat la euro.

Indiferent de riscuri si in ciuda semnalelor transmise de oficialii BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, creditul in franci elvetieni atrage populatia ca un magnet. Expresii precum "volatilitate a cursului", folosite de oficialii bancii centrale, sunt prea ambigue pentru omul de rand, astfel ca imprumuturile in franci raman in topul optiunilor. In cifre, creditele in alte valute acordate populatiei au avansat in primele 3 luni ale anului cu 23%, pana la o valoarea de 8,7 mld. lei, in timp ce imprumuturile de retail in euro au urcat cu 6%, pana la 35,2 mld. lei. Pana acum, Banca Nationala nu a luat nici o masura pentru franarea creditului in franci si, potrivit celor mai recente declaratii ale oficialilor BNR, nici nu o va face in viitorul apropiat. Banca centrala le-a recomandat insa bancilor comerciale sa fie mai prudente in acordarea de astfel de imprumuturi si chiar sa renunte la acordarea lor. Nici un bancher nu ar vrea insa sa renunte de buna voie la creditele in franci, cata vreme un alt jucator din piata le acorda in continuare.

Bogdan Popescu
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro