credius.ro

Creditele in euro s-au ieftinit cu peste 12% in ultimul an

3 iulie 2007

Una dintre dilemele celui care vrea sa ia un credit este moneda in care sa imprumute: lei sau euro. Sfatul pe care bancherii il dau in acest caz este ca imprumuturile pe termen scurt sa fie contractate in lei, pentru a evita riscul valutar, iar pentru cele pe termen lung, precum creditul ipotecar, sa fie ales euro, intrucat acestea sunt mai ieftine. Aceasta tendinta se observa si in practica, unde creditele de consum in lei le depasesc ca volum de doua ori pe cele contractate in euro, in timp ce volumul imprumuturilor ipotecare in euro este de aproximativ 6 ori mai mare decat al celor in moneda nationala.

Cei care au ales un imprumut de consum in euro in urma cu un an sau doi (si obtin venituri in lei) se pare ca au facut o afacere buna pana acum, intrucat moneda europeana s-a devalorizat aproape continuu in aceasta perioada. Euro a fost cotat pentru 3 iulie 2007 la 3,1112 lei, cea mai mica valoare din ultimii 5 ani. Fata de aceeasi data de anul trecut, euro s-a devalorizat in raport cu leul cu 12,8%, la inceputul lui iulie 2006 cotatia pentru un euro fiind de 3,5679 lei. Ceea ce inseamna ca, pentru un credit in euro contractat in urma cu un an, un client plateste in lei o rata cu 12,8% mai mica. Pentru o rata de 130 euro, corespunzatoare unui imprumut de 5.000 euro pe 5 ani, contractat in moneda europeana, clientul platea anul trecut in iulie 463,8 lei, iar anul acesta cu aproape 60 de lei mai putin, adica 404,4 lei. Daca extindem comparatia pe o perioada de doi ani, rata platita astazi pentru un credit in euro contractat in iulie 2005 este, datorita intaririi leului, cu 13,54% mai mica.

Aceasta situatie castigatoare pentru cei care s-au imprumutat in euro si este remunerat in lei nu poate continua insa la nesfarsit. Specialistii spun ca asteapta unele corectii ale cursului in directia aprecierii monedei europene, fara sa poata preciza insa cand ar putea aparea acestea. "Aprecierea asta care continua de doi ani si jumatate, cu o mica pauza in primavara anului trecut nu poate sa mearga la infinit, pentru ca este ca o gumă de mestecat. Se intinde, se intinde, dar nu se poate intinde la nesfarsit. Deci, la un moment dat se rupe", a declarat ieri la The Money Channel directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea. Acesta precizeaza ca nu este insa obligatorie o reintoarcere a cursului la nivelul inregistrat de euro in urma cu doi ani si jumatate.

Analistul arata ca evolutia cursului leului este "rezultatul strict al unui joc speculativ", cotatiile depinzand de evolutiile de pe piata din Viena si Londra si nu de cele interne. "Intarirea leului poate continua pana cand se vor plictisi speculatorii straini sau pana cand apar alte piete cu randamente mai mari, ori pana cand diferenta intre dobanda de referinta la leu si cea la euro scade foarte mult, ea fiind inca undeva in jur de 3% în prezent", este de parere Liviu Voinea.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro