Creditele fara avans ieftinesc chiriile

Creditele fara avans ieftinesc chiriile

Decizia Bancii Centrale de a elimina obligativitatea achitarii avansului de 25% la creditele imobiliare, corelata cu o posibila intrare pe piata a bancilor de credit ipotecar, va conduce la cresterea numarului de credite pentru locuinta si, implicit, la scaderea chiriilor cu 10-20%, informeaza agentia NewsIn, citand analisti de pe pietele imobiliara si bancara. „Romanii vor

Decizia Bancii Centrale de a elimina obligativitatea achitarii avansului de 25% la creditele imobiliare, corelata cu o posibila intrare pe piata a bancilor de credit ipotecar, va conduce la cresterea numarului de credite pentru locuinta si, implicit, la scaderea chiriilor cu 10-20%, informeaza agentia NewsIn, citand analisti de pe pietele imobiliara si bancara. „Romanii vor alege sa plateasca rata la o banca pentru un credit ipotecar in schimbul unei chirii lunare pentru o locuinta, fenomen care va conduce la o scadere a chiriilor cu 10-20% intr-un  an de zile”, apreciaza presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Liviu Ureche.

Cresterea creditarii nu va fi importanta, avand in vedere ca norma Bancii Centrale pastreaza restrictiile privind limita de indatorare (35% pentru creditele imobiliare). Norma BNR este favorabila doar tinerilor cu un salariu mare, care nu au reusit sa stranga suma necesara avansului, considera analistii economici. In conditiile in care contractarea unui credit ipotecar va deveni facila, "romanii vor alege sa plateasca rata la o banca pentru un credit ipotecar in schimbul unei chirii lunare pentru o locuinta, fenomen care va conduce la o scadere a chiriilor cu 10-20% intr-un an de zile", apreciaza Liviu Ureche.

De asemenea, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir este de parere ca vor scadea chiriile in cartierele periferice odata cu aparitia bancilor de credit ipotecar, persoana creditoare avand posibilitatea sa garanteze cu un bun viitor. Astfel, costurile finantarii vor fi mai mici. Dupa aparitia bancilor de credit ipotecar se vor obtine credite fara avans, fara un nivel al veniturilor foarte mare si cu garantii mici, a mai spus Zamfir.

Pe de alta parte, profesorul de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles, Artur Silvestri precizeaza: "Chiriile se mentin la cotele din prezent, in pofida creditului ipotecar, cu nesemnificative corectii in limita unui previzibil 10%."

"Chiriile in apartamentele rezidentiale nu vor creste decat in functie de confortul oferit, categoria de mobilier si performantele echipamentelor", a spus directorul departamentului inchirieri al companiei Regatta, Liliana Vasile. Reprezentantii altor companii imobiliare s-au abtinut sa faca vreo estimare cu privire la evolutia chiriilor.

Baltazar: Avansul nu dispare, se recalibreaza in functie de profilul clientului

Institutiile bancare se vor conforma profilului de risc al fiecarui client, astfel incat avansul poate fi invers proportional cu venitul lunar al solicitantului de credit, considera presedintele firmei de consultanta financiara BB&P, Bogdan Baltazar. El a precizat ca "eliminarea obligativitatii achitarii a 25% avans pentru un credit ipotecar va aduce mai multi clienti bancilor. Acestea se vor adapta profilului de risc al clientului in ceea ce priveste achitarea avansului. Pentru un client cu venituri foarte mari nu se va mai solicita avans. in general, este mai avantajos atat pentru banci cat si pentru clienti achitarea avansului, intrucat rambursarea sumei imprumutate va fi mai facila. In ceea ce priveste aparitia bancilor de credit ipotecar, acestea se vor lupta sa-si faca loc pe piata, insa numarul lor nu va fi important".

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) intentioneaza sa reduca sau sa elimine avansul de 25%. "Este destul de greu ca o persoana cu un salariu mic sa poata strange o suma de 15.000 – 20.000 de euro. Prin urmare este mai avantajos pentru clienti sa achite, in functie de posibilitatile lor financiare, un avans care poate fi mai mic de 25% din valoarea imprumutata" a declarat Iuliana Ispas, sef serviciu dezvoltare si intretinere produse de creditare persoane fizice al CEC.

La randul sau, presedintele Bancii Bancpost, Mihai Bogza precizeaza: "In prezent asteptam forma finala a reglementarii BNR privind eliminarea obligativitatii avansului. Daca intentia anuntata de BNR se va materializa, in principiu, din motive de prudenta nu vom renunta complet la avans, dar vom reanaliza dimensiunile acestuia". Oficialul bancii a mai spus ca ar fi posibila o abordare diferentiata in functie de unele criterii, precum volumul veniturilor clientului (un avans mai mic pentru venituri mai mari) sau tipul de locuinta finantat din credit (cele aflate in localitati cu piete imobiliare active ar putea beneficia de un avans mai redus). In luarea deciziei finale se va tine cont si de comportamentul bancilor concurente pe acest segment de piata.

Potrivit reprezentantilor Raiffeisen Bank, in perioada urmatoare, banca intentioneaza sa-si diversifice gama de produse de creditare pentru clientii care doresc achizitionarea unui imobil prin intermediul unui credit ipotecar.  

Sursa: NewsIn

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos