Creditele de consum se vand bine in franci elvetieni

Creditele de consum se vand bine in franci elvetieni

Finantarile in franci elvetieni au fost introduse pe piata autohtona in urma cu aproape doi ani pentru creditele ipotecare, iar succesul pe care l-au inregistrat au determinat bancile sa-l extinda si pentru creditele de consum – de nevoi personale garantate cu ipoteca si chiar negarantate sau auto. Piata a reactionat foarte bine si in cazul

Finantarile in franci elvetieni au fost introduse pe piata autohtona in urma cu aproape doi ani pentru creditele ipotecare, iar succesul pe care l-au inregistrat au determinat bancile sa-l extinda si pentru creditele de consum – de nevoi personale garantate cu ipoteca si chiar negarantate sau auto. Piata a reactionat foarte bine si in cazul acestor noi produse, credite de consum in moneda exotica ajungand sa le depaseasca pe cele ipotecare acordate in aceeasi moneda.

Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lunii aprilie 2007, soldul creditelor de consum acordate populatiei in alte valute in afara de euro si lei era de 935 mil. lei, in timp ce creditul pentru locuinta in alte monede inregistra un sold de 915 mil. euro. Cea mai importanta componenta a acestei categorii de imprumuturi este cea a creditelor in franci elvetieni, in conditiile in care finantarile in dolari nu mai sunt o optiune in alegerea clientilor, ponderea acestora in finantarile bancare scazand accelerat in ultimii ani. Este pentru prima data in acest an cand volumul creditelor de consum l-a depasit pe cel al creditelor ipotecare acordate in alte monede. In primele patru luni ale lui 2007, creditele de consum in alte monede au inregistrat o crestere de aproape 160%, de la 589 mil. lei la inceputul anului. La nivelul intregului sistem bancar, creditele in monede exotice, marea lor majoritate fiind credite in franci elvetieni, se ridica la sfarsitul lunii aprilie 2007 la 1,67 miliarde lei, de 14 ori mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2006.  

Este de asteptat ca imprumuturile de consum in monede exotice sa continue sa atraga tot mai multi clienti din randul populatiei. Cinci dintre cele 7 banci care au in portofoliu finantari in franci elvetieni acorda credite de nevoi personale cu garantii imobiliare, imprumuturi foarte cautate datorita costului scazut si perioadei foarte mari de acordare, ce pot fi utilizate pentru achizitia de locuinte. De asemenea, vanzarea acestor produse este sustinuta de multe ori prin promotii. Ultima astfel de oferta vine de la cei care au si introdus finantarile in franci elvetieni si Romania si care au cea mai bogata oferta de imprumuturi in aceasta moneda, OTP Bank. Maghiarii au demarat astazi o promotie pentru creditul de nevoi personale in franci elvetieni cu garantie ipotecare, valabila pana la 31 august. Pentru imprumuturile de nevoi cu ipoteca contractate in franci elvetieni in aceasta perioada, dobanda a fost redusa la 5,7%. De asemenea, de avantajele promotiei beneficiaza si creditele de nevoi prin care se refinanteaza alte imprumuturi. Perioada de acordare a creditului de nevoi personale de la OTP a fost extinsa pana la 30 de ani, atat in franci, cat si pentru lei sau euro. Pentru varianta in moneda europeana, dobanda este de 9%, iar pentru lei 10,5%. Garantia creditului este ipoteca asupra unui imobil care il detine clientul sau o terta persoana, dar si asupra unui imobil care este deja ipotecat in favoarea OTP Bank. De asemenea, OTP Bank a ridicat si suma maxima a creditului, de la 75.000 la 100.000 de euro, valoare imprumutului fiind limitata la 75% din valoarea locuintei ipotecate.

La ora actuala, majoritatea creditelor de nevoi personale cu ipoteca in franci elvetieni prevad o perioada de rambursare foarte extinsa, de 30 de ani. Atat OTP Bank, cat si Bancpost si Piraeus Bank au in portofoliu astfel de produse, in timp ce la Raiffeisen Bank si la Volksbank perioada este de maxim 25 de ani. Dobanzile la creditele de nevoi in franci garantate cu ipoteca  graviteaza in jurul lui nivelului de 6%, exceptie facand Volksbank, unde dobanda este de 4,25%, avand in spate insa un comision lunar de administrare ce ridica costul real al creditului.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos