credius.ro

Creditele au intrat pe panta scumpirilor

4 octombrie 2007

Dupa ce saptamana trecuta una dintre bancile importante pe segmentul de retail si-a anuntat clientii care luasere credite in euro ca trebuie sa plateasca o dobanda mai mare, o alta institutie creditoare face o astfel de miscare, fiind afectate in principal imprumuturile in lei. Vorbim in acest ultim caz de Banca Transilvania, locul 5 dupa active din piata bancara, care a decis majorarea dobanzilor la imprumuturile in lei cu un punct procentual pentru aproape toate produsele de creditare, in timp creditele in euro s-au scumpit cu 0,25 puncte procentuale.

„Am operat majorari de dobanzi cu 1 pp la creditele retail in lei, in afara de creditele de nevoi personale garantate cu cesiune de venituri, unde cresterea este de 1,5 pp in primele 6 luni si 1 pp ulterior. La creditele in euro majorarea este de 0,25 pp, in timp ce dobanzile la creditele pe card au ramas nemodificate”, declara Gabriela Nistor, director retail banking la Banca Transilvania. Acestea majorari se aplica de la 1 octombrie si sunt afectate numai creditele nou aprobate, nu si cele in sold.

Gabriela Nistor spune ca la baza acestor cresteri de dobanda sta cresterea abrupta a cererii de imprumuturi care a intervenit dupa aplicarea noilor norme de creditare. „La Banca Transilvania numarul solicitarilor de credite a crescut de peste 3 ori dupa introducerea noilor norme de creditare si dorim sa crestem in continuare. Dorim in acelasi timp sa fim si prudenti, iar actuala crestere se subscrie acestui motiv”, declara directorul de retail de la BT.

Saptamana trecuta Volksbank a realizat o astfel de miscare a costurile, crescand dobanda pentru creditele in euro cu garantii reale cu 1,5 puncte procentuale, fiind afectate in primul rand imprumuturile in sold. De asemenea, Banca Romaneasca a miscat in sus costurile unor produsele de creditare, atat pentru lei, cat si pentru euro.

Astfel de scumpiri ale creditelor vin pe fondul cresterii dobanzilor pe pietele internationale si a lipsei de lichiditati. Specialistii se asteapta ca si alte banci de la noi sa ia decizii de scumpire a imprumuturilor, atat pentru valuta, cat si pentru lei. Semnale in acest sens au aparut si la liderii pietei. Oficialii celei mai mari banci din Romania, BCR, au vorbit in urma cu putin timp despre majorarea dobanzilor la credite, fara sa adopte inca o astfel de masura.

Presedintele Bancii Transilvania, Robert Rekkers, atragea atentia de saptamana trecuta asupra scumpirii creditelor in lei. Acesta declara in ZF ca se asteapta la o crestere a dobanzilor la imprumuturilor in moneda nationala intrucat cererea pentru astfel de imprumuturi este foarte mare, in conditiile aprecierii euro. Moneda europeana se afla pe un trend de apreciere incepand cu a doua parte a verii, evolutie care duce la cresterea ratelor lunare pentru clientii care s-au imprumutat in euro. In aceasta situatie se afla tot mai multi romani, in conditiile in care creditele in valuta ale populatiei au crescut abrupt in lunile de vara, dublandu-se fata de aceeasi perioada din anul trecut. La randul sau, fostul presedinte al CEC, Eugen Radulescu estimeaza ca evolutiile pe segmentul creditelor in valuta – atat deprecierea leului, cat si cresterea dobanzilor – vor directiona clientii catre imprumuturile in lei.

Scumpirile creditelor in lei au aparut in ciuda faptului ca BNR a decis la sfarsitul lui octombrie sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 7%. Analistii se asteapta insa la o crestere a presiunilor inflationiste in lunile septembrie si octombrie, ceea ce ar determina Banca Nationala sa majoreze dobanda cheie in sedinta din 31 octombrie. O astfel de miscare, anticipata de unii analisti la nivelul de 0,5 puncte procentuale, ar putea genera si alte scumpiri ale imprumutului in lei.

In accest context al cresterii pretului banilor pentru banci, bancherii readuc in discutie problema rezervelor minime obligatorii (RMO), a caror nivel este foarte ridicat, atat pentru valuta (40%), cat si pentru lei (20%). Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, apreciaza in ZF ca, in conditiile actuale de piata, costul RMO devine tot mai greu de suportat pentru banci. Acesta genereaza o presiune foarte mare pe dobanzi si comisioane. Inflamarea inflatiei nu permite insa BNR sa aduca in discutie reducerea nivelului RMO, spune Negritoiu. „In contextul economic general de la ora actuala m-ar mira ca banca centrala sa ia masuri de reducere a RMO”, declara la randul sau presedintele BRD, Patrick Gelin. „In calitate de presedinte de banca as prefera sa scada nivelul rezervelor, insa ce prefer mai mult este ca economia romaneasca sa fie administrata intr-un mod sanatos”, adauga seful BRD. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro