Credite relaxate la toate bancile, propabil din toamna

Credite relaxate la toate bancile, propabil din toamna

Doar doua banci – Alpha Bank si BRD – au primit pana acum aprobarea BNR de a vinde credite relaxate, iar o a treia, BCR, se pare ca este si ea pe ultima suta de metri, dupa cum au dezvaluit in presa unele surse bancare. Din cele 28 de banci care trebuie sa trimita Bancii

Doar doua banci – Alpha Bank si BRD – au primit pana acum aprobarea BNR de a vinde credite relaxate, iar o a treia, BCR, se pare ca este si ea pe ultima suta de metri, dupa cum au dezvaluit in presa unele surse bancare. Din cele 28 de banci care trebuie sa trimita Bancii Nationale normele de creditare, numai 18 au facut acest pas. Bancherii apreciaza ca procesul de avizare a normelor este unul anevoios, conditiile impuse de BNR fiind foarte drastice. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC, Radu Gratian Ghetea estimeaza ca procesul de validare a normelor de creditare a tuturor bancilor se va incheia in a doua parte a anului. “Procesul de validare se va termina cel mai probabil in toamna, deoarece destul de putine banci si-au depus documentatia. Din totalul de 28 de banci mai sunt in jur de 10 care nu au depus”, spune Radu Ghetea.

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, s-a intalnit marti cu membrii Consiliului de ARB.  Acestia i-au inmanat o lista cu propunerile care au fost adoptate la sfarsitul saptamanii trecute in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor ARB. Propunerile sunt legate de modul in care vad bancile ca trebuie facută validarea normelor. “Au primit propunerile noastre, le vor analiza si ne vor raspunde in scris. Sunt dispusi sa faca in continuare niste instruiri cu oamenii nostrii, dar nu intram in detalii”, ne-a declarat Radu Ghetea.

Cei cu venituri mai mici nu se vor bucura foarte mult de noile norme, deoarece ei vor putea imprumuta mai putini bani decat inainte. Cheltuielile de subzistenta de 245 de lei pe membru de familie, calculate de BNR in baza datelor statistice, le vor afecta destul de serios veniturile considerate eligibile de catre banca. Chiar daca gradul de indatorare crescut pare a fi de mai mare ajutor, veniturile luate in considerare de banci vor fi mai mici. Astfel, creditele vor fi la randul lor mai mici. “Din punctul de vedere al noilor norme clientii cu venituri mici vor fi mai afectati”, explica Ghetea. 

Alpha Bank, prima banca care a pus in aplicare aceste noi norme, a constatat o scadere a numarului de clienti care se califica pentru a obtine finantari. In schimb, volumul de credite a crescut datorita clientilor cu venituri mari care au putut obtine imprumuturi cu o valoare mai mare. Insa, aceasta crestere se poate datora faptului ca deocamdata Alpha Bank este singura banca care poate acorda imprumuturi in conditii mai ‘relaxate’. “La nivelul sistemului nu trebuie sa ne asteptam la o crestere spectaculoasa a volumului creditelor datorita acestor norme. Sunt alte resorturi care duc la cresterea volumului creditelor”, a subliniat Radu Ghetea. 

Cosmin Meleaca
cosmin.meleaca@bankingnews.ro
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos