Credite in euro cu dobanzi de franci elvetieni

Credite in euro cu dobanzi de franci elvetieni

O vorba de bun simt ne spune ca orice lucru bun in viata e ilegal sau ingrasa. Experienta ne confirma de cele mai multe ori ca asa este. Domeniul bancar se subscrie in totalitate acestei reguli, cel putin daca ne uitam la cateva din ofertele de credite lansate de banci de curand. Pe piata au

O vorba de bun simt ne spune ca orice lucru bun in viata e ilegal sau ingrasa. Experienta ne confirma de cele mai multe ori ca asa este. Domeniul bancar se subscrie in totalitate acestei reguli, cel putin daca ne uitam la cateva din ofertele de credite lansate de banci de curand. Pe piata au aparut oferte de credite cu dobanzi foarte mici, cu mult sub media pietei, de care insa clientii se bucura pe o perioada foarte scurta. Cu alte cuvinte, foarte bune, nu sunt ilegale, insa pe cat de atragatoare sunt, pe atat de putin dureaza. Luand textual vorba de mai sus, am putea spune si ca ingrasa, caci dupa o perioada (scurta, de altfel), dobanzile cele mici cresc foarte mult si „ingrasa” rata lunara pe care trebuie sa o plateasca clientul.

In acest cadru se inscrie ultima promotie de la Domenia Credit: dobanda 5,5% la creditul ipotecar pentru achizitie de locuinta si la creditul de nevoi personale cu ipoteca. Cele doua produse de creditare sunt disponibile in euro si dolari. Dobanda este sub media pietei, valoarea de 5,5% fiind mult mai apropiata de cea a imprumuturilor in franci elvetieni, introduse de banci doarece pot oferi dobanzi mai reduse decat pentru valutele clasice, euro si dolari. Aceasta dobanda este valabila insa  doar putin peste 8 luni, adica pana la sfarsitul anului. Pentru a beneficia de dobanda de 5,5%, persoanele trebuie sa-si depuna dosarul de credit pentru unul dintre cele doua produse, credit ipotecar sau de nevoi personale garantat cu ipoteca, pana la 30 iunie. De asemenea, cei care aplica pana 30 aprilie vor beneficia si de evaluarea gratuita a imobilului.

Din 2008, cand se termina cele 8 luni „de miere”, dobanda va reveni la normal: LIBOR/EURIBOR la 6 luni plus o marja fixa de minim 3,8% (potrivit informatiilor oferite de Domenia Credit, marja fixa se stabileste in functie de riscul de creditare al clientului). Tinand cont de valorile EURIBOR si LIBOR, aceasta dobanda este de minim 7,9%, cu mai mult de doua puncte procentuale mai mare decat dobanda promotionala. Ceea ce inseamna ce, de anul viitor, rata se va majora considerabil.

Avantajul dobanzii de 5,5%, chiar si pe o perioada scurta de timp, este posibilitatea unui client de a imprumuta o suma mai mare de bani, intrucat limita de indatorare va fi mai ridicata pentru o rata mai mica. De asemenea, creditul ipotecar pentru achizitie de la Domenia Credit se poate contracta cu o perioada de gratie de pana la doi ani, in care se va plati numai dobanda.

In urma cu aproximativ o luna alte doua banci, UniCredit si HVB Tiriac, aflate in proces de fuziune, ne-au uimit cu un nivel al dobanzilor foarte scazut, care, la fel, pe cat de mult impresioneaza prin valoare lor redusa, pe atat dureaza de putin. Promotia, demarata cu ocazie unificarii produselor celor doua banci, vine cu o dobanda de 3,95% la euro si de 4,95% la lei pentru „Creditul pentru Orice” cu ipoteca, sau de 4,45% la euro si 6,45% la lei pentru varianta fara ipoteca. Aceste valori ale dobanzilor sunt valabile numai pentru 6 luni de la semnarea contractului de credit. Dupa care se revine la standard, dobanda urmand sa fie cu doua puncte procentuale mai mult: 5,95% la euro si 6,95% la lei pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca si 6,95% la euro si 7,95% la lei pentru creditul fara ipoteca. 

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos