Creditarea nu si-a revenit nici in martie

Creditarea nu si-a revenit nici in martie

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in martie cu 1,6% fata de luna similara de anul trecut, la 199,4 miliarde de lei, in contextul diminuarii componentei in lei cu 4,9% si majorarii celei in valuta, exprimata in moneda nationala, cu 0,7%, potrivit BNR. In termeni reali, soldul creditului neguvernamental a inregistrat

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in martie cu 1,6% fata de luna similara de anul trecut, la 199,4 miliarde de lei, in contextul diminuarii componentei in lei cu 4,9% si majorarii celei in valuta, exprimata in moneda nationala, cu 0,7%, potrivit BNR. In termeni reali, soldul creditului neguvernamental a inregistrat in martie o rata anuala de scadere de 5,6%, pe seama diminuarii cu 8,8% a componentei in lei. In ceea ce priveste creditele in euro, soldul s-a majorat cu 4,2% daca valoarea este exprimata in moneda unica europeana, relateaza Mediafax.

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in martie cu 0,1% comparativ cu luna precedenta, dar in termeni reali a inregistrat o scadere de 0,1%. Creditele in lei s-au diminuat in martie cu 0,7% (0,9% in termeni reali) comparativ cu luna februarie, la 78,94 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile in valuta, exprimate in moneda nationala, au avansat 0,7% (1% exprimat in euro), la 120,46 miliarde de lei.

Soldul imprumuturilor in lei contractate de gospodarii se situa la finele lunii martie la 37,9 miliarde de lei, in urcare cu 0,1% comparativ cu februarie. Comparativ cu finele lunii martie 2009, creditele in lei acordate gospodariilor s-au redus cu 5,5%. In ceea ce priveste creditele in lei contractate de persoanele juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), soldul a scazut in martie cu 1,4% fata de februarie si cu 4,4% comparativ cu luna similara a anului trecut, la 41,03 miliarde de lei.

Soldul creditului neguvernamental in euro acordat gospodariilor a avansat in martie cu 0,8% fata de luna precedenta, la 60,5 miliarde de lei. Comparativ cu sfarsitul lunii martie 2009, imprumuturile in euro ale gospodariilor au coborat cu 1%. Imprumuturile in euro acordate firmelor insumau in martie 59,97 miliarde de lei, cu 0,6% peste nivelul de la finele lunii februarie si cu 2,6% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Creditul guvernamental totaliza la finele lunii martie 50,7 miliarde de lei, in scadere cu 0,4% fata de februarie, dar in crestere cu 73% (66% in termeni reali) comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Depozitele si-au continuat trendul ascendent

Depozitele populatiei si ale firmelor au crescut in martie cu 1,2% fata de februarie, pana la nivelul de 167,1 miliarde lei, iar comparativ cu aceeasi luna din 2009 avansul a fost de 8,4%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Plasamentele in lei ale populatiei au crescut in martie cu 0,9%, pana la 62 miliarde lei, in crestere cu 8,9% fata de luna similara a anului trecut (4% in termeni reali).

In acelasi timp, depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 5,4%, pana la 43,1 miliarde lei. La 31 martie 2010, depozitele in lei ale persoanelor juridice erau mai mari cu 9% (4,6 % in termeni reali) comparativ cu 31 martie 2009. Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, s-au redus cu 1,4%, pana la nivelul de 61,8 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 1,1%, pana la 15,1 miliarde de euro).

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, au crescut cu 8,2%, in timp ce exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor au crescut cu 11,8%. Plasamentele in valuta ale gospodariilor populatiei, exprimate in lei, au crescut cu 14,7 % (in euro, cresterea a fost de 18,6%), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au diminuat cu 0,6% ( in euro, au inregistrat o crestere cu 2,7%).

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos