credius.ro

Creditarea IMM-urilor se poate realiza si la costuri reduse

13 iulie 2006

Multe voci ale sistemului economico-financiar romanesc sustin falimentul unei mari parti din IMM-urile romanesti o data cu aderarea la Uniunea Europeana, argumentandu-si opinia prin lipsa de pregatire a acestora pentru concurenta acerba din cadrul UE. Situatia este si mai grava pentru societatile mici si mijlocii din zonele mai slab dezvoltate economic ale tarii, precum Moldova sau Baragan. In vedere spijinirii dezvoltarii IMM-urilor din aceste parti ale tarii, Uniunea pune la dispozitia... Romaniei prin programul Phare 2000 “Coeziune economica si sociala”, o linie de credit pentru IMM-uri, desfasurata prin BCR. Termenul limita de depunere a proiectelor pentru acest program este ultima zi a anului.

Aceasta schema de finantare ofera credite cu o componenta nerambursabila IMM-urilor eligibile, principalul avantaj al acestui tip de finantare fiind partea nerambursabila si costurile reduse ale creditului accesat. Programul se adreseaza numai intreprinderilor cu pana la 249 de angajati si cu o cifra de afaceri de maxim 40 de milioane de euro si care sunt localizate in una dintre cele 4 regiuni de dezvoltare: Nord-Est (Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Neamt si Bacau), Sud-Est (Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta), Sud-Muntenia (Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita) si Nord-Vest (Satu Mare, Maramures, Bistrita Nasaud, Salaj Bihor si Cluj). Intreprinderile interesate trebuie sa fi fost infiintate cu cel putin 3 luni inainte de depunerea cererii de finantare si sa nu aiba datorii restante neachitate.

Trebuie subliniat faptul ca finantarea se adreseaza numai intreprinderilor din domeniul productiei si al serviciilor. Exista si anumite exceptii, precum investitiile in agricultura, sectorul energetic, industria extractiva, comertul en-gros si en-detail, tranzactiile imobiliare, inclusiv cele prin leasing, activitatile financiare – bancare si de asigurari, cazinourile si jocurile de noroc, productia de armament, tutun si  bauturi alcoolice al caror continut de alcool depaseste 15%.

Creditele astfel acordate sunt destinate in special sprijinirii investitiilor facute de IMM-uri in bunuri de capital, in vederea modernizarii sau cresterii capacitatii de productie a intreprinderii. Finantarea include si o componenta nerambursabila – 25% din totalul sumei alocate de Uniunea Europeana. La randul sau, solicitantul trebuie sa suporte 20% din valoarea proiectului propus spre finantare, iar jumatate din acesti bani trebuie sa fie in numerar. Restul de 80% va reprezenta credit, 75% din acesta provenind de la Uniunea Europeana (aici este inclusa si componenta nerambursabila), iar restul este acordat de BCR. In cazul in care creditul depaseste 400.000 de euro, imprumutul acordat de banca poate ajunge si pana la 50% din valoarea creditului. Intreprinzatorii trebuie sa aiba in vedere insa ca plafonul maxim pentru un credit Phare nu poate depasi 300.000 de euro, aceeasi conditie fiind impusa si pentru imprumutul acordat de BCR. Pentru acest program, Uniunea Europeana “pune la bataie” peste 11 milioane de euro, in timp ce BCR contribuie la randul ei cu 15 milioane de euro. Creditele se acorda numai in moneda europeana, pe o perioada cuprinsa intre 3 si 6 ani.

Costurile sunt principalul avantaj al acestor credite. In timp ce costurile creditelor pentru investitii oferite IMM-urilor de banci depasesc 15-20%, dobanzile percepute pe sumele inaintate intreprinzatorilor in cadrul acestui program sunt foarte scazute: 4,797% pe an pentru componenta Phare si 5,797% pentru creditul BCR (niveluri stabilite pentru trimestru II al anului). Mai mult, finantarea are o perioada de gratie de un an, timp in care intreprinzatorul va plati numai dobanda aferenta creditului si celelalte costuri eligibile. De asemenea, banca nu percepe comisioane de neutilizare sau de gestiune.

Banii obtinuti de IMM-uri in acest mod pot fi utilizati pentru achizitionare de utilaje si camioane/camionete noi sau second-hand, de echipamente, constructia si achizitionarea de spatii de productie, precum si extinderea si modernizarea acestora, achizitionarea de licente de productie sau de licente pentru servicii (de ex. Francize), de programe informatice in vederea modernizarii operatiunilor (de ex. proiectarea asistata de calculator, optimizarea proceselor de management) sau in vederea implementarii unui sistem de contabilitate computerizat.

Resurse utile: www.bcr.ro, www.infoeuropa.ro, www.adrnordest.ro, www.adrse.ro, www.adrmuntenia.ro, www.nord-vest.ro

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro