Credit pentru casa in tara, cu slujba in strainatate

Credit pentru casa in tara, cu slujba in strainatate

Tot mai multi romani prefera sa ‘traga tare’ cativa ani in strainatate pentru a-si asigura un viitor cat mai decent la inapoierea in tara. Daca in planuri este inclusa si achizitia unei locuinte, atunci numarul anilor petrecuti printre straini se poate mari simtitor. Pentru realizarea acestui plan, un numar tot mai mare din cei care

Tot mai multi romani prefera sa ‘traga tare’ cativa ani in strainatate pentru a-si asigura un viitor cat mai decent la inapoierea in tara. Daca in planuri este inclusa si achizitia unei locuinte, atunci numarul anilor petrecuti printre straini se poate mari simtitor. Pentru realizarea acestui plan, un numar tot mai mare din cei care realizeza venituri in strainatate au inceput sa apeleze la bancile romanesti pentru a contracta credite ipotecare. Astfel ca bancile comerciale din Romania, cum ar fi Banca Transilvania, BRD sau Domenia Credit au introdus in portofoliu produse specializate pentru ei. „Multi romani care lucreaza in strainatate dovedesc apetit pentru cumpararea unui imobil in tara, fie ca investitie, fie ca locuinta proprie la revenirea in tara. Avem astfel cateva sute de clienti care au apelat la produsele noastre”, ne-a declarat Gabriela Nistor, director Retail Banking Banca Transilvania.

In principiu, conditiile minime de incadrare in programul de creditare al unei institutii finantatoare care acorda astfel de credite nu difera de cele ce se aplica cetatenilor romani care lucreaza pe teritoriul Romaniei. Solicitantul nerezident va trebui sa prezinte insa contractul individual de munca, legalizat in tara de provenienta a veniturilor, iar ulterior tradus si legalizat in Romania. De exemplu, in cazul Bancii Transilvania, el trebuie sa fie incheiat pe o perioada de minim 1 an, iar la data solicitarii creditului contractul sa mai fie valabil cel putin 2 luni.

De asemenea, vor trebui anexate la dosar documente care atesta nivelul veniturilor incasate din contractele de munca derulate in strainatate. In functie de institutia de la care se solicita creditul, adeverinta de venit va trebui sa ateste veniturile realizate in ultimele 3 – 6 luni si sa fie emisa cu maxim 45 de zile inaintea datei analizei dosarului.

Pentru indeplinirea formalitatilor necesare acordarii creditului, titularul nu este obligat sa se deplaseze in tara. El poate desemna o persoana de incredere care il va reprezenta in relatia cu banca. „Contractul de credit poate fi semnat si prin imputernicit, in baza unei procuri notariale”, ne-a explicat Gabriela Nistor.

BRD ofera posibilitatea achitarii ratelor direct din contul curent. Cei ce lucreaza in Franta sau Spania pot transfera banii in cont prin intermediul serviciilor de transfer dedicate, "La Caixa" – Spania sau "i-Transfert" – Franta.

Din punctul de vedere al bancilor, acordarea unui credit unei persoane nerezidente implica un risc mai mare datorita faptului ca sursa fondurilor pe baza carora se stabileste capacitatea de rambursare a clientului nu poate fi verficata si urmarita. „Riscul asumat este ceva mai mare nu atat prin prisma garantiei, ci prin faptul ca persoanele creditate sunt localizate in alte tari”, declara Gabriela Nistor.

Cosmin Meleaca
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos