credius.ro

Contributia de 15% din salariul brut pentru pensia privata va fi eliminata

15 iunie 2007

Nivelul maxim de contributie din salariul brut la sistemul de pensii private facultative (Pilonul III), ar putea fi eliminat in curand. Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private este de parere ca aceasta limitare prevazuta de legislatia actuala in care se stipuleaza ca un angajat nu poate contribui la o pensie facultativa cu mai mult de 15% din venitul brut ar trebui eliminata. Oficialul CSSPP afirma ca ar trebui sa ramana la latitudinea persoanei respective daca vrea sa investeasca mai mult. Aceasta eliminare ar putea permite persoanelor mai in varsta sa acumuleze intr-un timp scurt un fond de pensie mai ridicat datorita unei contributii mai mari.

"Consideram ca ar trebui eliminat acel nivel maxim de venituri ce poate fi alocat pentru o pensie facultativa. In curand noi vom propune anularea acestei limite de 15% din venitul brut, astfel ca fiecare participant sa poata contribui cu cat doreste la un fond de pensii faculativ", a spus Oancea.

In momentul de fata, conform legii, la pensiile facultative pot contribui salariatii de pana la 52,5 ani deoarece stagiul minim de cotizare este de sapte ani si jumatate, iar varsta legala de pensionare de 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a cate 200 euro pe an, atat pentru pentru angajator cat si pentru angajat.

Pentru a acoperi riscul contribuabililor in cazul falimentului unei companii de gestionare a fondurilor va fi constituit un fond de garantare. "In situatia putin probabila, as spune absurda, ca un administrator de pensii sa intre în incapacitate de plata, fondul de garantare va achita sumele ramase neplatite participantilor la fondul de pensii", a afirmat Oancea.

CSSPP intentioneaza sa finalizeze legislatia privind construirea acestui fond de garantare a pensiilor, iar acesta ar trebui sa fie functional pana la finalul anului. Contributiile la acest fond nu vor proveni din activele persoanelor cotizante, ci din sursele proprii ale administratorilor de pensii. "Vom emite o norma privind infiintarea acestui fond de garantare in saptamanile urmatoare. Nivelul contributiei la fondul de garantare va fi stabilit cel mai probabil, in functie de cuantumul activelor gestionate de fiecare administrator", a spus Oancea.

Pana in prezent, CSSPP a autorizat patru administratori de fonduri de pensii private facultative: ING Asigurari de Viata, AVIVA Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata si Alliantz- Tiriac. Presedintele CSSPP a afirmat ca alti patru administratori de fonduri pe Pilonul III sunt in curs de autorizare. Numarul fondurilor de pensii facultative ce se afla in proces de autorizare este de sase.

Cosmin Meleaca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro