Contrar statisticilor, romanii inca prefera creditele in valuta

Contrar statisticilor, romanii inca prefera creditele in valuta

Publicatia electronica BankingNews a realizat un sondaj de opinie in randul vizitatorilor sai prin care a urmarit sa identifice care sunt cele mai dorite credite oferite de bancile comerciale romanesti. … Cele in valuta sau cele in lei? Analiza datelor colectate a evidentiat faptul ca imprumuturile in valuta sunt cea mai ravnita forma de finantare.

Publicatia electronica BankingNews a realizat un sondaj de opinie in randul vizitatorilor sai prin care a urmarit sa identifice care sunt cele mai dorite credite oferite de bancile comerciale romanesti. … Cele in valuta sau cele in lei? Analiza datelor colectate a evidentiat faptul ca imprumuturile in valuta sunt cea mai ravnita forma de finantare. Potrivit investigatiei, la care au raspuns 1325 persoane, 62% dintre votanti prefera un credit in valuta …  (822 persoane) si 38 la suta pentru un credit in lei (503 persoane). Analiza a fost efectuata intre 1.03.2006 si 28.04.2006.

Chiar daca datele statistice ale BNR surprind un apetit tot mai crescut al romanilor pentru credite in lei, in timp ce bancherii fac tot posibilul ca aceste tipuri de imprumuturi sa fie mai atractive decat cele in valuta prin scaderea dobanzilor, cert este ca romanii inca prefera sa acceseze credite in valuta, fara sa se gandeasca prea mult la riscurile pe care le presupune un astfel de produs.

Radu Negrea, secretar general ARB: “eu ca banca, prin profesie, sunt obligat sa pot raspunde oricaror solicitari".

Radu Negrea, secretar general al Asociatiei Romane a Bancilor este de parere ca "institutiile bancare continua sa acorde credite si in valuta, pentru ca nu se poate lua o decizie administrativa de a limita acordarea de imprumuturi in valuta". Negrea a precizat intr-un interviu acordat publicatiei BankingNews: "am citit, recent rezultatele unui sondaj realizat de publictia dumneavoastra care arata ca 62 la suta dintre cei ce au raspuns prefera creditarea in valuta, iar restul de 38 la suta creditarea in lei. Este un mod interesant de a privi lucrurile. Practic, deci, atata timp cat clientela manifesta aceasta apetenta, “eu ca banca comerciala” nu pot sa va resping pe dumneavoastra, client?! Este ca atunci cand suntem in post. Este oare, obligatoriu ca toti sa consumam “balarii”, si cine vrea sa manance carne sa fie privat de preferintele lui? Deci, “eu ca banca”, prin profesie, sunt obligat sa pot raspunde oricaror solicitari".

Varujan Vosganian, presedintele comisiei senatoriale de buget, finante, banci: "politica BNR de restrictionare a creditarii in valuta este o masura drastica"

Si Varujan Vosganian, presedintele comisiei senatoriale de buget, finante, banci a declarat, tot intr-un interviu acordat BankingNews ca politica BNR de restrictionare a creditarii in valuta este o masura drastica: "O consider excesiva. Sunt tari central-europene care practic au renuntat la rezervele minime obligatorii. Eu cred ca sansa Romaniei sta in dezvoltare economica si nu in precautii excesive".

Nicolae Danila, presedinte executiv BCR: "imprumuturile in lei – solutia cea mai buna pentru cei care au nevoie de finantare.”

In schimb, presedintele executiv al BCR este de parere ca "avand in vedere riscurile cu care ne confruntam si ne vom confrunta pe plan international legate de miscarea in sus sau in jos a dobanzilor la euro si la dolari, un credit luat in moneda nationala va evita costurile suplimentare impuse de scumpirea imprumuturilor in valuta. In acelasi timp, trebuie sa luam in calcul faptul ca veniturile marii majoritati a cetatenilor din tara noastra sunt in lei, ceea ce face ca solicitantul unui credit in euro sau dolari sa fie amenintat de oscilatiile cursului de schimb valutar, care pot avea efecte negative deosebite. De asemenea, daca ne uitam la trendul care se observa, dobanzile la imprumuturile in lei devin din ce in ce mai atractive. Toate aceste elemente coroborate duc la concluzia ca pentru perioada urmatoare un credit in lei este mai adecvat".

Presedintele executiv al BCR a subliniat intr-un interviu acordat BankingNews: “Problema este ca nu poti sa-i constrangi, ci poti veni cu o oferta foarte buna de produse si servicii, cu o structura de costuri adecvata. BCR s-a miscat foarte bine pe partea de dobanzi si la depozite si la credite. Efectiv, oferim dobanzi real pozitive pentru economiile populatiei, pentru a proteja clientii de inflatie. Pe de alta parte, avem dobanzi foarte atractive la toate tipurile de credite in moneda nationala. Alaturi de costuri avantajoase, BCR ofera clientilor sai perioade de rambursare adecvate si conditii de creditare lejere tocmai pentru a face din imprumuturile in lei solutia cea mai buna pentru cei care au nevoie de finantare.”

Pentru a putea sa-ti spui si tu parerea pe Forumul Cafeneaua Bancara (www.cafeneauabancara.ro) in legatura cu acest subiect, creaza-ti un cont aici. Pentru a vizualiza comentariile pe aceasta tema formulate de membrii Forumului Cafeneaua Bancara urmeaza acest link.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos