credius.ro

Considerati oportuna vanzarea Bancii Transilvania?

7 august 2007

Banca Transilvania a ramas cea mai mare institutie creditoare din Romania care nu a fost preluata inca de un grup financiar international, precum s-a intamplat cu Banca Agricola (acum Raiffeisen Bank), BRD, Bancpost si cel mai recent, BCR. Institutia se afla pe locul 5 in clasamentul bancilor dupa active, cu o cota de piata de 5%, fiind cea mai mare banca cu capital privat romanesc. De la implicarea BERD in 2001 (institutia este si cel mai important actionar al bancii, detinand 15% din actiuni), BT s-a aflat pe un trend ascendent din toate punctele de vedere, devenind o tinta de preluare. Desi la nivel oficial problema vanzarii nu s-a pus niciodata, in piata si presa s-a discutat de mai multe ori in ultimii doi ani despre interesul unor grupuri financiare de a cumpara BT. Concluzia de fiecare data a fost ca banca este prea scumpa, idee imbratisata si de o serie de analisti, care apreciau ca titlurile bancii sunt supraevaluate. Banca este cotata la bursa si are o capitalizare de aproximativ 1,7 miliarde euro.

Potrivit unei analize realizate de revista Capital, ultimele zvonuri din piata fixau pretul bancii la 1,4 miliarde euro. Aceeasi publicatie vorbea despre interesul manifestat de-a lungul timpului de Millennium BCP, OTP Bank sau chiar a gigantului HSBC, cel mai recent zvon avandu-i in prim plan pe cei de la ING Bank. Problematica vanzarii bancii a reaparut in prim plan dupa ce board-ul BERD ar fi stabilit un termen de 3 ani pentru iesirea de la BT, informatie prezentata in cadrul aceleeasi analize realizata de Capital.

Aceste informatii sunt insa negate de Banca Transilvania si BERD, printr-un comunicat de presa comun. "Contrar unor articole aparute recent in presa, BERD nu a luat nicio decizie in ceea ce priveşte vanzarea cotei de 14.98%, detinuta la Banca Transilvania. BERD este foarte multumita de colaborarea cu Banca Transilvania si va continua sa sustina cresterea si dezvoltarea acesteia, in calitate de jucator important in sectorul bancar romanesc, precum si extinderea acesteia pe piata bancara internationala", se arata in comunicatul mentionat.

De asemenea, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, detinator si al unui pachet de actiuni de 5%, neaga orice negociere privind vanzarea, reafirmand in acelasi timp obiectivele de crestere ale bancii. "Suntem in acest moment a cincea banca din Romania si singura din top 10 care are capital privat majoritar romanesc. Este o pozitie care ne onoreaza, dar ne si obliga, iar prioritatile noastre strategice sunt legate de consolidarea cotei de piata, cresterea retelei teritoriale si intensificarea dezvoltarii activitatilor pe cele trei linii principale de business: retail, intreprinderi mici si mijlocii si companii mari. Acestea fiind preocuparile noastre, nu avem negocieri cu nicio institutie financiara, in vederea vanzarii bancii, intentiile noastre fiind de continuare a dezvoltarii Grupului Financiar Banca Transilvania", precizeaza Ciorcila.

Desi la nivel oficial vanzarea nu este o optiune, actuala tendinta de concentrare de pe pietele bancare, cat si pozitia de top detinuta de Banca Transilvania in piata ridica intrebarea cat va mai rezista banca pana va fi preluata de un grup financiar international. Va invitam sa va exprimati opiniile vis-a-vis de acest subiect raspunzand la intrebarea „Considerati oportuna vanzarea Bancii Transilvania?", in cadrul sondajului initiat de BankingNews si situat pe banda dreapta a paginii principale.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro