credius.ro

Concurenta dintre banci se muta in strada

7 septembrie 2006

Gradul de bancarizare scazut de la noi si evolutia ascendenta previzionata pentru sectorul bancar – amplificata si de aderarea europeana a Romaniei – fac ca batalia bancilor pe segmentul de retail sa fie in cotinuare foarte aprinsa. Dupa dobanzi mai mici si credite mai accesibile, bancile au trecut la lupta "de strada" – extinderea retelei de sucursale si agentii. Existenta unei astfel de retele, intinse si flexibile, este o conditie esentiala... pentru succesul pe piata retail-ului.

Aceasta concurenta puternica a dus la o rasturnare la varf in clasamentul bancilor in functie de marimea retelei teritoriale. Astfel, BCR a fost depasita de BRD la numarul de sucursale, "francezii" anuntand saptamana trecut deschiderea agentiei cu numarul 500. Cea mai mare banca dupa active, BCR, a ramas in urma, cu numai 443 de sucursale.

Dezvoltarea accelerata pe care a cunoscut-o BRD are la baza proiectul agentiilor Express, program demarat in urma cu aproape doi ani. Acest tip de agentii sunt unitati mici, plasate, in functie de necesitati, atat stradal, cat si in interiorul unor institutii, facultati sau centre comerciale. Flexibilitatea si costurile scazute necesare deschiderii unei astfel de unitati (in jur de 100.000 de euro) sunt principalele atuuri ale agentiilor BRD Express. 

"In octombrie 2004, o data cu lansarea noului concept <BRD Express> si cu deschiderea simultana a 33 de noi agentii, banca noastra a relansat pentru intreaga comunitate bancara conceptul de banca de proximitate. Incepand cu 2005, toate bancile, ca la un semnal, si-au revazut strategia de dezvoltare. BRD a reusit sa stimuleze dezvoltarea bancii de retail in Romania si sa arate sensul in retail pentru piata bancara romaneasca. Dispunem astazi de cea mai mare retea bancara din Romania, cu o dinamica si o rentabilitate in acord cu strategia noastra",  a declarat Sorin-Mihai Popa, directorul general adjunct al BRD, coordonatorul retelei de unitati a BRD si al activitatilor comerciale si de retail ale bancii.

In ceea ce priveste pe BCR, banca se afla in plin proces de finalizare a preluarii de catre Erste Bank. Este de asteptat ca, odata afarsit acest proces, proprietarii austrieci sa treaca la o restructurare atat a personalului, cat si a retelei. De altfel, Andreas Treichl, presedintele Erste Bank anunta la inceputul anului ca se va renunta la angajatii si sucursalele neproductive, mizand in primul rand pe flexibilitate. "Vom deschide, vom inchide, este o activitate continua si va depinde in principal de mobilitate", declara presedintele Erste.

Acest tip de dezvoltare accelerata a retelei este si o caracteristica a evolutiei inregistrata de Banca Transilvania, o banca orientata catre retail, care ocupa locul 6 in clasamentul bancilor in functie de active si cota de piata. Banca a deschis pe 23 august sucursala cu numarul 300, depasindu-si obiectivul propus in acest an in ceea ce priveste extinderea teritoriala. Astfel, Banca Transilvania vine in urma BCR si BRD din punctul de vedere al retelei de sucursale, depasindu-i pe cei de la Raiffeisen Bank, al treilea jucator ca volum al activelor din Romania. Austriecii si-au propus pentru 2006 deschiderea a 50 de sucursale, urmand ca pana la finalul anului sa ajunga la 265 de unitati. La jumatatea lui august, reteaua Raiffeisen numara 236 de sucursale.

Un alt jucator puternic pe piata retail-ului, Bancpost, a ajuns luna trecuta la 164 de unitati, avand in plan sa ajunga pana la sfarsitul anului la 220 de sucursale. Expansiunea retelei Bancpost este secondata de o modernizare rapida a sucursalelor si de o schimbare a identitatii vizuale, prin abordarea noului logo al bancii.

Cea mai recenta modificare in harta retelelor teritoriale ale bancile s-a produs insa la inceputul acestei saptamani, cand a inceput sa functioneze noua entitate HVB Tiriac. Prin unificarea celor doua retele – 15 sucursale HVB si 68 ale Bancii Tiriac - banca isi va deservi clientii prin intermediul a 83 de unitati teritoriale.

CEC-ul continua insa sa ramana banca cu cele mai multe sucursale si agentii, aproape 1.400. Calitatea acestora si a serviciilor pe care le ofera sunt insa in continuare foarte departe de standardele actuale. La momentul actual banca desfasoara un proces de eficientizarea a retelei, in cadrul caruia au fost vandute deja cateva agentii. Lucrurile se vor schimba cu siguranta o data cu privatizarea bancii, programata sa se incheie in martie anul viitor, atat din punctul de vedere al serviciilor, cat si al intinderii retelei.

Banci Numar unitati Cota de piata
CEC 1.391 4,22%
BRD 500 5,48%
BCR 443 25,6%
Banca Transilvania 300  4,34%
Raiffeisen 236 7,91%
Bancpost 160 4,19%
ING Bank 100 5,57%
HVB Tiriac 82 6,5%
Alpha Bank 49 4,22%
ABN Amro 30 3,44%

Ana Zidarescu
Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro