Concentrare pe segmentul bancilor pentru locuinte

Concentrare pe segmentul bancilor pentru locuinte

Segmentul produselor de economisire-creditare in domeniul locativ se va concentra iarasi la nivelul a doi jucatori, dupa ce Raiffeisen Bank a achizitionat HVB Banca pentru Locuinte. Pana nu demult, acestea erau singurile banci care activau pe aceasta nisa. La inceputul lunii iulie piata economisirii-creditarii s-a extins la nivelul a trei jucatori, dupa intrarea BCR Banca

Segmentul produselor de economisire-creditare in domeniul locativ se va concentra iarasi la nivelul a doi jucatori, dupa ce Raiffeisen Bank a achizitionat HVB Banca pentru Locuinte. Pana nu demult, acestea erau singurile banci care activau pe aceasta nisa. La inceputul lunii iulie piata economisirii-creditarii s-a extins la nivelul a trei jucatori, dupa intrarea BCR Banca Pentu Locuinte. Potrivit unui comunicat, Raiffeisen a semnat ieri acordul de preluare a HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL). Alturi de Raiffeisen se afla impreuna cu Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwäbisch Hall, Vereinsbank Victoria Bauspar (VVB), Bank Austria Creditanstalt si UniCredit Tiriac Bank. Acordul urmeaza sa fie aprobat de Consiliul Concurentei si de BNR. Astfel, dupa fuzionarea celor doua institutii, pe acest segment de piata vor ramane Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte.

Potrivit unor informatii aparute in presa, valoarea tranzactiei s-ar putea situa la mai putin de 10 milioane de euro, in conditiile in care portofoliul de clienti al HVB Locuinte este estimat la mai putin de 35.000. La o valoare medie a unui contract de economisire-creditare de circa 5.800 de euro, ar rezulta o suma totala de finantari angajate de banca de 203 milioane euro. Negocierile au inceput inca din aprilie. Petre Tulin, presedintele HVB BpL a parasit banca in urma cu mai bine de o luna, mutandu-se la concurenta, la BCR Banca pentru  Locuinte.

„Vanzarea HVB BpL reprezinta o decizie strategica a VVB de a se concentra pe piata germana, acesta fiind pasul logic dupa vanzarea unei banci similare in Republica Ceha la inceputul acestui an”, a  declarat Ludwig Roth, membru al Directoratului la VVB si HVB BpL.

„Consideram ca aceasta este o oportunitate pentru noi de a confirma angajamentul pe termen lung fata de conceptul de economisire-creditare in Romania. Am fost primii pe aceasta piata, bazandu-ne pe experienta extinsa si pe succesul pe pietele europene al partenerilor nostri Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwäbisch Hall, ca si pe expertiza locala si reteaua de distributie a Raiffeisen Bank. Prin preluarea HVB BpL, va rezulta un si mai puternic numar unu al pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ”, sustine presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

Raiffeisen Bank Romania, Raiffeisen Bausparkasse (Austria) si Bausparkasse Schwäbisch Hall (Germania) au fondat impreuna Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) in 2004, pentru a dezvolta piata pentru produse de economisire-creditare pentru domeniul locativ. RBL administreaza acum contracte de economisire-creditare pentru aproximativ 160.000 clienti cu o valoare contractuala totala de circa 600 milioane euro. Economiile totale ale clientilor RBL depasesc 70 de milioane euro, o crestere de 20% comparativ cu finalul anului 2006. Actionarii RBL sunt: Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwaebisch Hall – Germania si Raiffeisen Bausparkasse – Austria, fiecare cu cate 33,3%.

HVB Banca pentru Locuinte a fost lansata in septembrie 2005, avandu-i ca actionari pe Vereinsbank Victoria Bauspar AG cu 55%, Bank Austria Creditanstalt AG cu 35% si UniCredit Tiriac Bank cu 10%. In 2007 numarul de contracte bauspar a crescut cu 46% comparativ cu finalul anului 2006, cand banca avea aproximativ 11.000 de clienti, cu contracte de aproape 66 mil. euro.
 
Potrivit datelor BNR, la sfarsitul anului 2007 Raiffeisen Banca Pentru Locuinte administra active in valoare de 276,7 milioane lei, in timp ce HVB Banca pentru Locuinte avea un activ net de 51,9 milioane  lei. Fiecare dintre cele doua banci avea o cota de piata de 0,1%

Ludmila Cucia
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos