credius.ro

Complicatii la nasterea sistemului de pensii administrate privat

6 iulie 2007

Pensiile private obligatorii (Pilonul II) se poticnesc inainte de a incepe. Studiile recente arata ca majoritatea romanilor nici macar nu stiu prea bine ce sunt pensiile private obligatorii, o parte din viitorii administratori reclama perioada scurta de aderare la pilon si dimensiunea redusa a contributiilor care vor alimenta sistemul, iar sindicatele contesta legea pensiilor private cerand guvernului modificarea ei. 

Un sondaj realizat de IMAS in luna mai arata ca majoritatea romanilor care vor fi obligati sa adere la Pilonul II sunt putin sau chiar deloc informati cu privire la aceste masuri, doar 14% din subiecti raspunzand ca sunt bine sau foarte bine informati. Un alt studiu, comandat de Omniasig si realizat de Synovate in aprilie-mai, demonstreaza si el nestiinta romanilor. Doar 13% din angajati stiu ce sunt pensiile private, multi considerandu-le un tip de investitie sau de asigurare si asteapta sa fie indrumati de catre angajatori.

Pe langa aceasta, fondurile de investitii sunt inca privite cu suspiciune, astfel ca pensiile private nu sunt vazute cu ochi buni. Peste 20% din cei care au participat la studiul Synovate se tem ca nu-si vor primi pensia la batranete, fiind neincrezatori fata de sistemul privat, considerand ca veniturile pe care le asigura sistemul public de pensii sunt mult mai sigure.

De exemplu, de curand un cititor comenta pe marginea unui articol dedicat sistemului de pensii privat: „Nu inteleg de ce sa fiu obligat sa contribui la un fond privat! Eu cred ca cetateanul trebuie sa fie lasat sa aleaga daca vrea sa contribuie la un fond privat sau sa contribuie in continuare la stat! Eu as alege sa contribui tot la stat, pentru ca statul suntem noi cetatenii, si in plus statul nu da faliment! Nu vreau sa ajung in situatia in care sa constat la batranete, ca banii mei s-au imputinat sau ca fondul de pensii la care m-am inscris a facut afaceri neprofitabile si sa ma pomenesc dupa o viata de munca ca nu mai am mijloace de subzistenta!”

Cine si cum informeaza

Tinand cont ca o mare parte a angajatilor asteapta ca angajatorul sa ii ajute in alegerea unui fond privat, angajatorii si-au luat rolul in serios. Holcim le va oferi salariatilor informatii referitoare la fondurile private de pensii, pentru a-i ajuta sa inteleaga si sa faca o aleagere pertinenta. „De indata ce avem detalii complete despre toate fondurile private de pensii, vom oferi informatii tuturor colegilor, astfel incat sa isi poata alege fondul cu cea mai buna oferta pentru ei“, arata Gabriela Pui, seful serviciului de resurse umane Holcim, citata de Capital.

La randul lor, Oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) considera ca este si de datoria angajatorilor sa se documenteze si sa isi educe angajatii oferindu-le informatii despre reforma pensiilor. “Chiar si in sistemul bancar angajatorii fac educatie. Obligatia de a educa si de a consilia sunt doua aspecte diferite. Trebuie sa-si asume si ei educarea. Este un domeniu nou si ar trebui sa le facem in paralel”, ne-a declarat Florentina Stefanescu, director directia comunicare si relatii publice CSSPP.

Exista insa temeri in randul salariatilor referitor la implicarea angajatorilor in procesul de informare. Multi considera ca angajatorul nu ii va ajuta sa aleaga ci ca, de fapt ii va obliga sa faca o anumita alegere. Suspiciunile sunt alimentate de presupunerea ca persoanele cu influenta din institutii ar putea fi recrutate ca agenti de marketing de o companie de pensii si astfel sa ii convinga sa depuna banii la ea. 

Campania publica de informare privind aderarea la sistemul de pensii private, programata sa inceapa la data de 1 iulie a fost amanata pentru sfarsitul lunii sau cel tarziu in prima jumatate a lunii august. Pentru desfasurarea acestei campanii, exista o intelegere cu televiziunea si radioul public, urmand ca informarea despre pensii private sa se faca si prin posta. „Din pacate am avut niste intarzieri in procesul de selectie datorita procedurii bancii mondiale si cred ca va demara la sfarsitul lunii iulie sau in prima jumatate a lunii august. Acum am incheiat contractul pentru productia clipului si suntem in faza de creatie si asteptam ca echipa respectiva sa ne produca conceptul grafic. Ne-am propus sa trimitem la fiecare potential participant (n.r. la Pilonul II ) cateva informatii personal acasa”, explica Florentina Stefanescu.

Sindicatele acuza autoritatile

Sindicatele acuza autoritatile ca aplica in pripa noul sistem de pensii private, nelasandu-le destul timp celor care urmeaza sa-si faca o pensie sa se informeze suficient de bine cu privire la implicatiile unei pensii private. De asemenea, liderii sindicali afirma ca au identificat zece probleme grave, care ar trebui solutionate inainte de lansarea lor. Ei cer ca sumele depuse de salariati sa fie garantate integral, si nu doar 80%, cum in momentul de fata. Cer ca legea sa stabileasca o rentabilitate minima a fondurilor de pensii. Considera discriminatorie prevederea din lege care ia in calcul tabele biometrice diferite pentru barbati si femei, pe baza sperantei de viata mai mari a femeilor. Tot discriminatorie este considerata si prevederea ca perioadele de concediu de maternitate sa nu fie considerate stagii de cotizare, solicitand ca in aceasta perioada contibutiile la pensia privata sa fie platite din bugetul de stat.

Startul Pilonului II se amana

Startul pilonului II, prognozat la inceputul lunii august se amana cel mai probabil pentru 31 august, dupa cum declara in Ziarul Financiar presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Termenul de pornire este decalat chiar daca la inceputul lunii iunie Oancea declara ca pentru punerea in aplicare a calendarului de implementare este foarte important ca CSSPP impreuna cu participantii la sistem sa respecte termenul de plecare si programul asumat.

Reprezentantii firmelor ce voiau sa activeze pe piata pensiilor private afirmau de la inceputul anului ca termenul dat de CSSPP este prea scurt motivand ca nu vor avea timp sa se organizeze si sa-si pregateasca agentii de vanzare. Prin aceasta amanare, comisia le acorda un ragazul cerut, astfel ca startul sa fie luat cu cat mai multe companii.

Cosmin Meleaca

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro