credius.ro

Competitie bancara: cine mituieste mai bine clientul?

21 martie 2008

Gata cu tragerile la sorti, au revenit promotiile cu premii in cash, varsate in buzunarul fiecarui client care ia un imprumut. Bine, acum nici orice imprumut, ca doar n-or fi premiati toti clientii care iau un credit de nevoi simplu (sunt prea multi), ci doar la creditul pentru locuinte. Banca Romaneasca revine cu promotia din primavara trecuta si plateste 1.000  lei fiecarui client care isi depune dosarul pentru un credit imobiliar pana la 15 mai (si i se si aproba apoi, evident). Bancpost a facut si ea un pas de genul acesta in octombrie, cand a stabilit sa premieze fiecare clienti care contracteaza un credit ipotecar „Generos” cu un premiu in cash de 4% din suma imprumutata.

Acum, daca ai fi un client care alege creditul dupa promotii, pentru ce ai opta? Pai sa vedem: La Bancpost bonusul e clar mai mare. La un credit de 30.000 euro, valoare medie pentru un ipotecar, clientul ar primi un premiu de 1.200 euro, mult mai mult decat cei 1.000 lei sau 270 euro cat ar incasa de la Banca Romaneasca pentru un credit similar. Singura problema este ca imprumutul „Generos” de la Bancpost se acorda pe minim 15 ani.

Daca la promotie Bancpost sta mai bine, la pret e invers, imprumutul de la Banca Romaneasca fiind  mai ieftin. Bancpost practica pentru euro o dobanda introductorie ceva mai mica, de 5,4%, fata de 5,9% la Banca Romaneasca, insa perioada promotionala e mai scurta: 6 luni, fata de un an. La dobanda standard nu prea exista diferente. Bancpost afiseaza 8,4% pentru dobanda dupa perioada promotionala, in timp ce la Banca Romaneasca este calculata dupa formula Euribor 3 luni + 3,85%, valoarea acesteia fiind de 8,4%. Diferenta dintre costurile celor doua imprumuturi o face insa comisionul de administrare practicat de Bancpost: 0,2%/luna aplicat la sold, care anualizat se traduce prin 2,4%. De cealalta parte nu exista un astfel de comision. Un avantaj la Bancpost din punct de vedere al costului ar fi ca banca nu te taxeaza cu comision de acordare, in timp ce Banca Romaneasca percepe 1%.

Diferentele dintre costurile celor doua imprumuturi sunt si mai clare la franci elvetieni. Banca Romaneasca practica 4,5% pe primul an, iar apoi 6% (Libor 3 luni + 3,25%), iar Bancpost acorda creditul in franci cu dobanda de 4,4% in primele 6 luni, ca apoi sa urce la 6,4%, plus comisionul lunar de 0,2%. Creditul ipotecar de la Bancpost se acorda pe 35 de ani, iar cel de la Banca Romaneasca pe 40 de ani.

In concluzie: premiul mai mare, credit mai scump.

Bogdan Popescu

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 - 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro .   

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro