Companiile de pensii nu vor putea externaliza administrarea activelor

Companiile de pensii nu vor putea externaliza administrarea activelor

Companiilor de pensii obligatorii nu le va fi permisa externalizarea activitatii de administrare a activelor, asa cum au solicitat unii reprezentanti ai pietei, a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). "Nu vom permite societatilor de administrare a pensiilor obligatorii sa-si externalizeze activitatea pe care o consideram

Companiilor de pensii obligatorii nu le va fi permisa externalizarea activitatii de administrare a activelor, asa cum au solicitat unii reprezentanti ai pietei, a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Nu vom permite societatilor de administrare a pensiilor obligatorii sa-si externalizeze activitatea pe care o consideram de baza, adica administrarea activelor clientilor", a spus Oancea. In ultimul an, mai multe companii de pensii, in principal cele infiintate de banci, au solicitat Comisiei o norma care sa permita externalizarea anumitor departamente, printre care si a celui de investitii (administrare a activelor).

In aceasta situatie, companiile de pensii s-ar ocupa numai de atragerea si mentinerea participantilor, administrarea sistemului de conturi individuale, informarea si alte activitati de client service.

Desi legea nu interzice explicit administrarea activelor de pensii in cadrul altei structuri juridice, ea prevede obligativitatea gestionarii "separate" a acestora atat de activele companiei de pensii, cat si ale unor terti.

In acest moment, jumatate din cele 18 companii de pensii obligatorii de pe piata au afiliate (in cadrul grupului financiar din care fac parte) societati de asset management: ING, Aviva, BT Aegon, BCR, BRD, Bancpost, OTP, KD si Zepter. Pe langa acestea, MKB Romexterra are o participatie de 20% la societatea de asset management Globinvest, iar Omniasig (prin TBIH) si-a vandut recent societatea de profil (SIRA).

Argumentul celor care au cerut externalizarea activitatii de administrare (in primul rand, BCR) catre o societate afiliata specializata este ca un departament separat de investitii in cadrul companiei de pensii este redundant (daca grupul are deja o societate de gestiune a activelor sau o structura asemanatoare).

Externalizarea ar putea aduce astfel economii atat pentru administrator (compania de pensii), cat si pentru clienti (indirect, prin posibilitatea reducerii comisioanelor de administrare in cazul unei gestiuni mai putin costisitoare).

Pe de alta parte, CSSPP sustine ca activitatea de investire a activelor este de acum principalul obiect de activitate pentru companiile de pensii si ca acestea trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru gestiunea banilor clientilor care au aderat la fondurile de pensii obligatorii.

ZF

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos