credius.ro

Comisia Europeana a rugat autoritatile romane sa explice OUG 50 din cauza plangerilor primite

7 octombrie 2010

Comisia Europeana roaga autoritatile romane sa prezinte clarificari dupa ce a primit mai multe plangeri privind transpunerea prevederilor Directivei 84/2008 in legislatia nationala prin OUG 50/2010, care obliga bancile sa aplice principiile de transparenta si pentru contractele in derulare, anunta Mediafax in exclusivitate. "Comisia a primit mai multe plangeri conform carora statul roman a transpus in mod necorespunzator prevederile Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori si de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului. De asemenea, s-a constat ca presa nationala publica articole pe aceasta tema", se arata in scrisoarea transmisa in 30 septembrie de Directia Generala de Sanatate si Consumatori din cadrul CE si semnata de directorul general, Paola Testori Coggi, citata de Mediafax.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax inca din luna august, ca bancile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei daca Ordonanta 50/2010 nu va transpune exclusiv cerintele directivei europene si se va aplica si contractelor de credite in derulare.

Scrisoarea transmisa reprezentantului permanent al Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Mihnea Motoc, mentioneaza ca transpunerea Directivei 48/2008 s-a asigurat prin OUG 50/2010, care la articolul 95 stabileste ca "pentru contractele aflate in curs de derulare, creditorii au obligatia ... sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile prezentei ordonante de urgenta".

"Serviciile noastre considera ca articolul 95 din ordonanta mentionata nu este in conformitate cu articolul 30 alineatul (1) din Directiva 2008/48/CE, care prevede ca : «Prezenta directiva nu se aplica contractelor de credit existente la data intrarii in vigoare a masurilor nationale de punere in aplicare»", se arata in scrisoarea de la CE.

Comisia roaga autoritatile romane sa-si expuna punctul de vedere cu privire la conformitatea articolului 95 din OUG 50/2010 cu articolul 30 alineatul (1) din Directiva 48/2008. "V-as fi recunoscatoare daca autoritatile romane ne-ar transmite observatiile pe care doresc sa le faca si explicatiile lor in termen de o luna de la trimiterea prezentei scrisori. Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a colabora in aceasta chestiune", incheie scrisoare directorul Testori Coggi.

Documentul arata ca la nivelul Comisiei s-au primit informatii potrivit carora exista proceduri judiciare pendinte (in curs de solutionare) in instantele romanesti cu privire la legalitatea anumitor comisioane percepute de bancile nationale atunci cand acorda credite pentru consumatori.

"Rugam autoritatile romane sa furnizeze informatii suplimentare referitoare la aceasta problema", se precizeaza in scrisoare. Bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.

"Vom analiza recenta ordonanta (Ordonanta nr. 50/2010) pentru a asigura transparenta in ceea ce priveste ratele dobanzilor pentru contractele de credite de consum, pentru a asigura armonizarea totala cu legislatia UE, mai ales in ceea ce priveste ne-retroactivitatea", se arata in scrisoarea suplimentara la acordul stand-by semnata de autoritatile romane in luna septembrie.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro