credius.ro

Clientii asteapta vremuri mai bune pentru a lua credite ipotecare

26 iunie 2008

Pana sa fie bine, mai intai va fi mai rau. Aceasta este ideea pe care au transmis-o bancherii despre pretul creditelor, in cadrul conferinte pe tema finantarii in domeniul imobiliar, organizata de Institutul Bancar Roman. Potrivit vicepresedintelui Raiffeisen, Razvan Munteanu, dobanzile la credite vor creste anul acesta, atat pe lei, cat si pe valuta, pentru ca mai apoi, probabil din 2009, sa-si inverseze trendul si sa scada.

Oficialul Raiffeisen arata ca toate premisele de acum – criza financiara internationala si scumpirea finantarilor din afara, inflatia ridicata, majorarea de catre BNR a dobanzii de referinta, gradul redus de intermediere financiara – indica o continuare a majorarii dobanzilor la credite. Pe termen lung o ieftinire a imprumuturilor este inevitabila, ce ar putea sa inceapa de anul viitor, pe fondul revenirii inflatiei in tintele urmarite de Banca Nationala. Pe de alta parte, arata directorul Directiei Credite Ipotecare din Bancpost, Ana Cernat, aceasta crestere a dobanzilor la creditele ipotecare asteptata de bancheri pentru 2008 ar putea duce la o crestere a delicventiei pe segmentul imprumuturilor pentru locuinte. In prezent, acest tip de credite au o rata de nerambursare foarte redusa, mare majoritate a restantelor fiind generate de creditele de consum.

Turbulentele de pe pietele financiare internationale si majorarile de dobanzi la care au recurs bancile in acest an si, dupa cum se pare, vor recurge in continuare, au generat un sentiment negativ pe piata creditului imobiliar din Romania. Presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, spune ca primele luni ale anului au adus o reducere a numarului de tranzactii pe piata imobiliara si, automat, o temperare a cererii de imprumuturi pentru locuinta.

„La inceputul anului a avut loc o temperare a cererii, de fapt o amanare a deciziei de angajare a unui credit pentru achizitia unei locuinţe”, explica Oprescu. Opinia este impartasita si de purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Radu Zilisteanu, care arata ca pe piata imobiliara s-a institutit o stare de asteptare, clientii si investitorii asteptand o scadere a dobanzilor la creditele ipotecare. „Aceasta stare va continua cel putin pana la sfarsitul anului”, crede Zilisteanu.

Pe de alta parte, seful Alpha Bank apreciaza ca aceasta contractie a cererii de credite din prima jumatate a anului este temporara si de scurta durata. „In ultimele doua luni se constata o crestere a cererii, ceea ce ar putea indica revenirea increderii potentialilor clienti”, spune Oprescu. Desi cererea nu este la nivelul celei de anul trecut, cand exista o euforie a creditelor pentru locuinte, ea este acum mai educata si calificata, apreciaza Oprescu.

Potrivit datelor BNR, avansul creditelor ipotecare a inregistrat o contractie semnificativa in aprilie. Soldul creditelor ipotecare acordate de banci a crescut in aceasta luna cu numai 268 mil. lei, valoare de doua ori mai mica decat cea care se inregistra in precedentele doua luni si chiar de aproape trei ori mai redusa decat in ianuarie, cand soldul creditelor ipotecare crestea cu peste 700 mil. lei. Astfel, ritmurile de crestere lunara a creditului pentru locuinte s-a redus la 3-4% in primele luni si chiar la 1% in aprilie, fata de chiar si 10% in a doua parte a lui 2007.

In opinia sefului Directiei Credite Ipotecare din Bancpost, Ana Cernat, piata ipotecara isi va relua cursul normal din a doua parte a anului. Pentru 2008, cresterea creditului pentru locuinte va fi de doar 50%, estimeaza oficialul Bancpost, sensibil mai mica decat ritmurile de 70-80% anticipate in 2007 pentru anul acesta.

In ceea ce priveste preturile de pe piata imobiliara, bancherii sunt de parere ca nu este posibila o scadere a acestora, dat fiind decalajul mare intre cerere si oferta. „Nu se poate vorbi despre o tendinta de reducere a preturilor pe piata imobiliara, in conditiile diferentei mare intre cerere si oferta”, a precizat Ana Cernat.

„Cererea imobiliara va deveni din ce in ce mai solvabila, pe fondul cresterii veniturilor. Pe termen lung cererea substantiala va pune presiune pe preturi pietei imobiliare, in conditiile in care avansul fondului locativ va fi lent”, arata Razvan Munteanu.

In prezent, aceasta stagnare sau chiar reducere a preturilor apartamentelor, indicata de o parte a vocilor din piata imobiliara, este data de scaderea ritmului creditarii. „Motorul cresterii preturilor pe piata imobiliara este ritmul creditarii”, a subliniat oficialul Raiffeisen, apreciind ca, pe termen mediu si lung, creditul ipotecar nu va incetini. Acesta estimeaza cresteri semnificative pentru preturile locuintelor din clasa medie si din orasele de marime medie, unde au aparut investitori si incep sa se dezvolte, in timp ce la locuintele de lux scumpirile vor fi mult mai lente.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro