credius.ro

Circa 2,3 milioane de persoane vor plati anul viitor 510 mil. lei pentru pensiile obligatorii

30 martie 2007

Totalul contributiilor la fondurile de pensii administrate privat va fi anul viitor de circa 510 milioane de lei (137,9 milioane euro), reprezentand 0,14% din PIB, si va reuni sumele platite de 2,3 milioane de persoane, a declarat, joi, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Gheorghe Barbu.

Pentru anul 2011, estimarile indicaun numar al participantilor la fondurile de pensii obligatorii - pilonul II - de 3,43 milioane de persoane, cu un total al contributiilor de 2,32 miliarde de lei, a afirmat Barbu intr-o conferintade presaprivind lansarea etapei de autorizare si avizare a administratorilor fondurilor de pensii.

Faza de autorizare si avizare a administratorilor fondurilor de pensii, agentiilor de marketing, depozitarilor si auditorilor va incepe la 10 aprilie si va dura cel putin trei luni.

"Aceastaetapava avea patru faze, precum autorizarea de constituire a societatii, autorizarea administratorilor, a prospectelor de pensii si autorizarea fondului", a afirmat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

Contribuabilii vor putea alege un fond de pensii administrat privat in perioada august - noiembrie, urmand ca in decembrie safie realizatanotificarea si repartizarea angajatilor care nu si-au exprimat aceastaoptiune, in mod aleatoriu, cu ajutorul unui soft.

Campania de informare cu privire la fondurile de pensii private, atat obligatorii, cat si private, va fi derulataintre lunile iulie si decembrie.

"Comisia va supraveghea modul cum se va face publicitatea. in aceastaperioadaam transmis deja notificari catre companiile de asigurari care au facut publicitate pentru asigurarile unit-linked (asigurari de viatacu componentade investitii - n.r.), pentru a nu se mai induce confuzia intre asigurarile de viatacu acumulare si pensiile private", a precizat Oancea.

Colectarea contributiilor pentru pilonul II va incepe in luna ianuarie a anului 2008.

"Sistemul de pensii obligatorii va demara cu o contributie de 2%, care nu implicacosturi suplimentare pentru angajati, intrucat se scade din procentul de 9,5% platit pentru pensia de stat. Contributia va creste cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, astfel incat saajungain opt ani la o cotade 6%", a spus Barbu.

Ministerul Finantelor Publice deruleazao activitate de imbunatatire a procesului de colectare de date si transfer de informatii despre contribuabilii la sistemul de pensii catre Casa Nationalade Pensii, a afirmat ministrul de resort, Sebastian Vladescu.

El a aratat casistemul de transmitere a datelor va fi functional panala inceperea colectarii de contributii.

Modalitatea de plataa pensiilor administrate privat va fi reglementataprintr-o lege speciala, care va fi elaboratain circa trei ani.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro