credius.ro

Cine vrea credite cu avans zero?

21 mai 2007

Pe piata romaneasca au aparut primele credite cu avans mai mic de 25%, in urma schimbarii normelor de creditare pentru persoanele fizice. Alpha Bank este prima si singura banca care a inceput, de saptamana trecuta, sa ofera imprumuturi cu conditii de acordare mai flexibile. Creditele pentru locuinta au un avans standard de 15% si grad de indatorare de indatorare de 55%, dar care, in functie de venitul solicitantului, poate ajunge la 65%. Avansul poate fi si zero, in cazul in care valoarea de evaluare a imobilului este mai mare decat valoarea de achizitionare a acestuia.

Alte 17 banci asteapta inca avizul BNR pe normele de creditare pentru a putea acorda credite in conditii mai flexibile pentru clienti. Unele dintre ele insa au dezvaluit cum vor arata viitoarele lor produsele de creditare. In urma cu cateva saptamani, cei de la Volksbank au precizat ca vor acorda imprumuturi imobiliare cu avans 0, insa numai pentru achizitionarea de imobile construite dupa cutremurul din 1977, in timp ce ratele vor putea ajunge pana la 60% din venituri. BCR, care a trimis la inceputul saptamanii trecute proiectul de norma pentru creditarea populatiei, are in vedere un avans cuprins intre 0 si 20% si un grad de indatorare de peste 50%. Avansul variaza in functie de tipul de credit, dar si de calitatea clientului. BRD a anuntat ca nu renunta la avansul pentru credite ipotecare, in timp ce Raiffeisen Bank intentioneaza sa o faca doar in cazul tranzactiilor mari.

Eliminarea avansului este o masura pe care o au in vedere si cei de la Banca Transilvana. Directorul general al bancii, Robert Rekkers, spune ca, in medie, avansul cerut de banci va scadea la un nivel de 10-15% dupa ce institutiile vor primi aprobarea BNR pe normele de creditare. Pe de alta parte, Rekkers atentioneaza ca un avans mai mic decat cel standard va presupune un cost al creditului mai mare. Asupra acestui aspect s-a exprimat chiar guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, care a avertizat ca un imprumut cu avans redus sau chiar zero se traduce printr-o dobanda ridicata, care poate fi impovaratoare pentru client.

Indiferent de costul mai mare sau riscul supraindatorarii de care vobesc bancherii si oficialii BNR, interesul consumatorilor pentru creditele cu avans redus sau fara este ridicat, fapt dovedit si de afluxul de clienti la ghiseele Alpha Bank dupa introducerea noilor imprumuturi. Dupa cum se observa, unele banci si-au propus sa fie mai flexibile in ceea ce priveste nivelul avansului, iar altele prefera sa sa riste mai putin. Ceea ce inseamna ca ofertele de credite pentru locuinte vor fi mai difersificate, iar clientii vor avea la dispozitie o plaja mai larga de alegere, iar unul dintre cele mai importante criterii in acest proces va fi nivelul avansului. In consecinta, va invitam sa ne spuneti cu ce avans sunteti interesati sa contractati un credit pentru locuinte, raspunzand in sondajul initiat de BankingNews si care se regaseste pe partea din dreapta a paginii.
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro