credius.ro

Cine-i mai tare la numarul de bancomate?

24 ianuarie 2007

Cardul nu mai reprezinta doar un simplu plastic care te ajuta "sa-ti scoti salariul" si pe care apoi il burdusesti in portofel. Numarul romanilor care au inceput sa perceapa cardul ca si instrument de plata este in crestere. Totusi, chiar daca magazinele, restaurantele, farmaciile si benzinariile importante detin sisteme care accepta plata cu cardul, cozile lungi din zilele de salariu de la ATM-urile bancilor nu au disparut. Acest fenomen, nu tocmai favorabil dezvoltarii pietei cardurilor intr-un climat sanatos, ne arata ca suntem inca fideli dictonului "ce-i in mana nu-i minciuna!", romanii fiind inca departe de gradul de civilizatie occidental.

Bancile sunt obligate ca, pentru a fi cat mai aproape de clienti, sa se muleze dupa "nevoile" acestora. Tocmai de aceea, institutiile de credit duc o lupta apriga si pe segmentul bancomatelor. Potrivit No-Cash, la finele lunii august 2006, cei 27 de emitenti de carduri din Romania operau o retea nationala de 5.300 de ATM-uri. Specialistii sustin ca in prezent numarul ATM-urilor a crescut pana spre 6.000 de bucati.

Suprematia la reteaua de bancomate este disputata de catre CEC si BCR. Batrana Doamna sustine ca toate cele 1.400 de sedii detin un bancomat sau un EPOS instalat la ghiseu pentru eliberare de numerar. BCR se afla la scurta distanta, declarand un numar de 1.318 ATM-uri, cu posibilitate de depasire a cifrei prezentate de catre CEC, in conditiile in care mai multe unitati CEC au fost inchise. Dupa cele doua banci aflate la scurta distanta, se observa inca doua cazuri in care bancile importante din sistem sunt foarte apropiate. Primul caz este al luptei dintre austriecii de la Raiffeisen Bank, cu 848 de ATM-uri si francezii de la BRD, ce au peste 800 de astfel de unitati. O alta disputa stransa se da intre cei de la Bancpost (563 bucati) si cei de la Banca Transilvania, care au ajuns la 521 bancomate (56 in Bucuresti). Pe langa aceste 6 banci importante ca numar de bancomate, mai putem semnala ca importanta numeric si "triada" formata din bancile Unicredit, HVB si Tiriac, ce insumeaza aproximativ 330 de bancomate, din care 100 numai in Bucuresti. Cu numar de ATM-uri relativ ridicat trebuie amintite Banca Carpatica cu 160, Romexterra cu 117, Piraeus Bank cu aproximativ 100.

Asa cum era de asteptat, ca si in cazul sediilor, concentratia cea mai ridcata de ATM-uri se afla in Capitala. Putem enumara 56 de astfel de aparate pentru cei de la Banca Transilvania, nu mai putin de 100 pentru HVB Tiriac (peste 30% din totalul de ATM-uri ale bancii), 26 pentru turcii de la Finansbank (53 in total). Aceste cifre demonstreaza inca o data gradul ridicat de bancarizare din Bucuresti fata de restul tarii (exceptie fac orasele mari) si potentialul enorm pe care-l au regiunile in care bancile si-au facut simtita prezenta mai timid (orasele mici si mijlocii).

Catalin Ciuperca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro