credius.ro

Cine a castigat din vanzarea Rompetrol?

3 septembrie 2007

 Stirea bomba privind vanzarea pachetului de 75% din grupul petrolier Rompetrol Group NV inregistrat in Olanda de catre omul de afaceri Dinu Patriciu, actionarul majoritar si presedintele companiei, a luat prin surprindere cercurile financiar-bancare.

Este surprinzator faptul ca Patriciu a vandut tocmai acum Rompetrol Group NV companie care detine 50,59% din rafinaria Petromidia de langa Navodari-Constanta. Aceasta deoarece in ultima vreme, dl Patriciu declara ca se gandeste sa coteze grupul la London Stock Exchange precum si sa cedeze un pachet minoritar. Prin acesta tranzactie, putem spune faptul ca dl Patriciu si-a asigurat exit-ul devenind unul dintre cei mai bogati oameni din Romania.

Al doilea lucru care poate parea surprinzator este valoarea tranzactiei. Patriciu a declarat ca valoarea de piata a grupului Rompetrol a fost estimata la 3.6 miliarde $ si deci pentru pachetul de 75% ar trebui sa primeasca in cash circa 2,7 miliarde $. In acest moment, imi vine in minte tranzactia de vanzare facuta de statul roman a SNP Petrom catre OMV la sfarsitul anului 2004.

Pentru motive de comparatie, sa prezentam pe scurt cateva date financiare pentru cele doua companii care au fost vandute, Rompetrol Group NV si Petrom SA (am preferat ca indicatorii sa fie in $, deoarece tranzactia de vanzare Rompetrol s-a efectuat in $) ;

Indicator 2006  Rompetrol Group NV  Petrom SA 
Cifra de afaceri neta (in USD)  3,828,329,226  5,093,592,777 
Rezultat net ( in USD)  (14,089,776)  890,127,046 
Rentabilitate financiara (ROE)  0%  19.8 % 
Rentabilitate economica (ROA)  0%  2.9 % 
Total active nete bilantiere (in USD)  1,848,184,056  7,578,864,230 

Presupand ca cele doua societati ar fi aproximativ egale ca dimensiune si vanzari (lucru totusi neadevarat, deoarece Petrom a realizat in 2006 o cifra de afaceri neta de 3,8 miliarde Euro, mult mai mult decat 3,8 miliarde $ realizate de Rompetrol Group NV, iar pe de alta parte exista o diferenta mare de profitabilitate intre cele doua companii), precum si eliminand factorul timp, am putea face cateva calcule:

- statul roman a vandut 33,34% din Petrom la sfarsitul anului 2004 pentru 669 milioane EUR
- Patriciu a vandut 75% din Rompetrol Group NV pentru 2,7 miliarde $ (cam 1.99 miliarde Euro)

Rezulta ca daca Patriciu ar fi vandut numai 33,34% din Rompetrol Group NV obtinea circa 883 milioane Euro, deci un plus de 214 milioane Euro fata de pretul obtinut de statul roman pentru participatia de 33,34% de la Petrom.

De aceea, pretul obtinut de dl Patriciu pentru vanzarea Rompetrol Group NV este unul foarte bun. Alt element care imi vine in minte este tranzactia de preluare a rafinariei Petromidia de catre Rompetrol Group NV la inceputul anului 2001. Trebuie sa precizam depsre compania Petromidia ca este cea mai importanta companie detinuta de Rompetrol Group NV, "perla coroanei" cum au numit-o analistii financiari. Daca dl. Patriciu nu detinea Petromidia din 2001, el nu ar fi putut dezvolta ulterior afacerile grupului.

Suma pentru care statul roman a vandut Petromidia la inceputul anului 2001 a fost de numai aproximativ 50 milioane $. Pare incredibil acum, desi in momentul respectiv rafinaria daca nu intra repede in functiune putea ajunge usor la faliment. Un element de inginerie financiara a fost transformarea datoriile existente la rafinariei catre stat in suma de 570,3 milioane Euro in obligatiuni convertibile scadente la 30.09.2010 (aceste obligatiuni nu au  fost rambursate catre statul roman desi au trecut mai mult de 7 ani de la preluarea rafinariei).

Asadar, dl Dinu Patriciu, cu o investitie minima realizata in 2001 realizata prin cumpararea rafinariei Petromidia, a reusit sa vanda sapte ani mai tarziu pachetul majoritar la Rompetrol - compania holding inregistrata in Olanda, devenind cel mai bogat om din Romania. O adevarata poveste de succes pentru dl Patriciu, dar o lectie predata statului roman despre cum sa faci bani.

Turmacu Dan - Constantin
Analist financiar
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro