credius.ro

Certificatele de depozit, o alternativa mai flexibila la depozitele clasice

10 octombrie 2007

Certificatele de depozit se definesc ca instrumente financiare de credit pe termen scurt, emise de bancile comerciale care indica faptul ca o suma de bani a fost depusa la emitent. Au durata prestabilita, cele mai des intalnite fiind cele de o luna, 3 luni, 6 luni sau 12 luni. Exista in prezent banci care au ridicat perioada de plasament pana la 24 de luni, cum este cazul ATE Bank sau al CEC. Printre bancile in a caror oferta se regasesc si astfel de produse se numara Banca CR Firenze, MKB Romexterra Bank, Alpha Bank, RIB, BCR, BRD, Banca Romaneasca sau Banca Comerciala Carpatica.

In general, bancile ofera clientilor certificate de depozit nominative, care pot fi rascumparate doar de posesor, insa exista si unele nenominative care permit posesorului sa il instraineze prin vanzare sau cedare. De asemenea ele pot fi materializate, in urma caruia posesorul primeste de la banca inscrisuri sub forma de cupoane valorice sau inscrisuri pe care urmeaza sa le rascumpere la scadenta, dar si dematerializate, caz in care banca se angajeaza, gratuit, sa tina certificatele in custodie pana la data scadenta, clientul urmand sa primeasca doar un extras de cont care sa ateste tranzactiile.

Principalul atu al certificatelor de depozit este faptul ca majoritatea bancilor permit rascumpararea lor inainte de scadenta fara a percepe penalizari. Exista insa si banci precum Banca Romaneasca, care percepe un comision de 1% in cazul in care certificatele sunt rascumparate de la alta sucursala decat cea emitenta. Dobanda pentru plasamente este fixa pe toata perioada plasamentului si se calculeaza pentru perioada scursa de la momentul cumpararii pana la momentul vanzarii certificatului. Nivelul dobanzilor practicate de banci pe o perioada de 12 luni monetare variaza intre 5,95% in lei, 3,75% in EUR si 3,50% in USD (cazul Alpha Bank) la 7,5% pentru certificatele in lei, 4,5% pentru USD si 4,25% euro (cazul MKB Romexterra Bank).

Valoarea unui certificat este si el diferit de la banca la banca. Cel mai mic plasament in lei sau in valuta este de 50 de unitati monetare (lei, euro sau dolari), precum in cazul Bancii Romanesti, in timp ce valoarea  poate ajunge pana la 100.000 unitati monetare, aceasta oferta regasindu-se in portofoliul BRD. Un tip de plasament mai diversificat ofera Alpha Bank, respectiv certificatul de depozit cu cupoane valorice. Fiecare certificat se emite intr-o singura valuta si contine 16 astfel de cupoane, pentru 4 niveluri valorice si 4 perioade. Cupoanele de la Alpha Bank au valoarea de 500, 1.000, 2.500 sau 5.000 de lei, sau 250, 1.000, 2.500 si 5.000 USD/EUR. Dobanda practicata de Alpha Bank la certificate este de 6% pentru cele in lei cu scadenta la 12 luni si 3,25% pentru valuta. Avantajul ofertei Alpha Bank este aceste cupoane pot fi combinate in functie de valoarea plasamentului.

Pentru siguranta tranzactiilor, unele banci emit certificate de depozit pe baza de parola. Doua dintre institutiile unde se regasesc astfel de produse sunt BCR si Romexterra Bank. Acestea au avantajul ca pot fi instrainate prin cedare sau vanzare unei alte persoane, care la scadenta poate ridica banii in urma prezentarii certificatului si a mentionarii parolei. Termenul acestui tip de produs variaza de la 1 luna la 12 luni cu posibilitatea de a rascumpara valoarea certificatului in orice moment, dar nu inainte de implinirea a 30 de zile de la contractarea acestuia. O diferenta intre cele doua banci se observa in cazul in care clientul se hotaraste sa rascumpere certificatele inainte de termen. Daca la Romexterra clientul primeste dobanda acumulata in perioada scursa de la data emiterii certificatului si pana la data rascumpararii acestuia, la BCR beneficiarul plasamentului primeste doar 50% din dobanda contractata. De asemenea, la BCR este de mentionat faptul ca in cazul in care clientul uita sa rascumpere suma la scadenta, nu numai ca nu mai primeste dobanda la vedere, dar trebuie sa plateasca si un comision de 0,25% pentru rascumparare.

Un alt tip de plasament este si certificatul de depozit cu discount (CDD). Acestea au ca avantaj faptul ca dobanda este bonificata in avans si platibila la scadenta. In momentul emiterii CDD, beneficiarul plateste bancii valoarea nominala minus discount-ul. In cazul BCR, banca ce ofera astfel de instrumente de economisire, pentru a obtine un minimum de profit, clientul trebuie sa vanda dupa cel putin o treime din timpul scurs de la data emiterii certificatelor pana la scadenta. La Romexterra, banca ofera in fiecare zi lucratoare un pret de vanzare si unul de rascumparare in functie de conditiile pietei interbancare. Valoarea nominala a certificatelor la BCR este de 100 sau multiplu, in timp ce la Romexterra valoarea unitara a unui certificat este de 1000 lei sau valuta. De asemenea, BCR percepe si un comision de 0,25% pentru rascumpararea CDD-urilor.

Stefania Cojanu
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro