Cererea de credite s-a prabusit la sfarsitul anului trecut

Cererea de credite s-a prabusit la sfarsitul anului trecut

Piata creditarii se afla in cel mai grea perioada de pana acum. In primul rand, lipsa lichiditatilor, aplicarea de catre BNR a unor norme mai restrictive pentru creditare, climatul de neincrede din piata, prudenta sporita a bancilor au dus in ultimele trei luni ale anului trecut la o incetinire abrupta a activitatii de acordare de

Piata creditarii se afla in cel mai grea perioada de pana acum. In primul rand, lipsa lichiditatilor, aplicarea de catre BNR a unor norme mai restrictive pentru creditare, climatul de neincrede din piata, prudenta sporita a bancilor au dus in ultimele trei luni ale anului trecut la o incetinire abrupta a activitatii de acordare de credite. La randul ei, cererea de finantari a inregistrat o contractie severa, atat pe segmentul de retail, cat si pe cel al firmelor, pe fondul scumpirii finantarilor si volatilitatii pietei valutare.

Datele Bancii Nationale si ale Biroului de Credit arata ca numarul celor care au solicitat credite a scazut dramatic dupa septembrie 2008, cand au intrat in vigoare normele BNR privind creditarea, iar criza s-a acutizat si la noi. Potrivit statisticii Centralei Riscurilor Bancare (CRB), numarul de interogari a bazei de date a institutiei, realizate de institutiile de credit pentru potentialii clientii, a scazut cu 40% in noiembrie fata de luna anterioara, la 383.717. Bancile acceseaza aceasta baza de date, precum si cea a Biroului de Credit, de fiecare data cand analizeaza situatia persoanelor sau firmelor care solicita un imprumut. Comparand cu septembrie 2008, ultima luna de crestere a creditului, caderea cererii, relevata prin numarul de interogari in CRB, este de 60%. In septembrie, acest indicator era de aproape 910.000, maximum anului trecut fiind inregistrat in martie, cand au fost 956.850 de interogari. Bancile sunt obligate sa trimita catre CRB toate informatiile despre creditele acordate firmelor, iar in cazul personelor fizice, numai datele despre imprumuturile de peste 20.000 de lei.

Nu doar piata finantarilor catre firme si cea a celor de retail de valoare medie si mare a inregistrat o reducere rapida a cererii, ci si segmentul creditelor pentru populatiei in general. Datele din Biroul de Credit, acolo unde se regasesc informatii despre toate credite de retail, indiferent de valoare, arata ca numarul de interogari realizate de banci in baza de date a institutiei a coborat cu 36% in noiembrie comparativ cu aceeasi luna din 2007. Potrivit declaratiilor directorului Biroului, Serban Epure, publicate anterior de Ziarul Financiar, numarul de interogari a scazut la 410.000 in noiembrie, fata de 648.000 in urma cu un an.

Contractia cererii si ofertei din ultima parte a lui 2008 a dus la o incetinire brusca a pietei creditului. Astfel, in ultimul trimestru al anului trecut, soldul finantarilor acordate de banci a avansat cu 3,9 miliarde lei, la 198 miliarde lei, de 4 ori mai lent decat in trimestrul al treilea, cand acelasi sold urca cu 15,9 miliarde lei. Semnificativ este si cazul celei mai mari banci din Romania, BCR, acolo unde vanzarile de creditele pentru populatie au scazut cu 60% in ultimul trimestru din 2008 fata de cel anterior. Numai pe decembrie, arata datele BCR, valoarea creditelor de retail acordate a fost de doar 32 milioane euro, de aproximativ 6 ori mai mica decat in august, cand se inregistra varful vanzarilor.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos