Cererea de credite a populatiei si firmelor se va diminua in ultimul trimestru, cred bancherii

Cererea de credite a populatiei si firmelor se va diminua in ultimul trimestru, cred bancherii

Bancile se asteapta la o scadere importanta a cererii de credite din partea populatiei in ultimul trimestru al anului, in special pe segmentul imprumuturilor ipotecare, desi preturile imobiliare se afla pe un trend descrescator. Lucrurile nu stau mai bine nici pe segmentul finantarilor pentru companii. Bancherii estimeaza o diminuare a cererii pe ultimele trei luni

Bancile se asteapta la o scadere importanta a cererii de credite din partea populatiei in ultimul trimestru al anului, in special pe segmentul imprumuturilor ipotecare, desi preturile imobiliare se afla pe un trend descrescator. Lucrurile nu stau mai bine nici pe segmentul finantarilor pentru companii. Bancherii estimeaza o diminuare a cererii pe ultimele trei luni ale anului, dupa o stagnare in T3, pe fondul reducerii accesului IMM-urilor la imprumuturi. Acestea sunt concluziile relevate de un sondaj realizat de BNR in randul bancherilor.

Principala cauza a reducerii cererii de credite de consum si ipotecare este, in opinia bancilor, inasprirea puternica atat a standardelor de creditare, cat si a termenilor din contractele de imprumut, in special in cazul creditelor cu ipoteca, “ceea ce ar putea contribui la temperarea ritmului de crestere a creditului catre populatie", se arata in sondajul BNR.

Singurele semnale pozitive sunt pe segmentul cardurilor de credit, acolo unde bancherii vad o usoara crestere a cererii pe ultimul trimestru din 2008. Aceasta crestere va fi insa cu mult mai redusa decat avansurile din trimestrul al doilea.

Companiile au cerut mai putine imprumuturi in al treilea trimestru al anului pe fondul scumpirii acestora si a inaspririi standardelor de creditare, in ton cu asteptarile bancilor si cu evolutia din zona euro. Principalii factori care au contribuit la inasprirea standardelor de creditare, mai ales in cazul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), au fost, in opinia bancilor, asteptarile privind situatia economica generala, riscul asociat garantiei/colateralului solicitat, riscul asociat industriei in care activeaza compania si deciziile de politica monetara ale BNR. Bancile au acordat mai greu imprumuturi in al treilea trimestru din 2008, pe fondul revizuirii termenilor din contratele de creditare, mai ales a cerintelor privind garantiile solicitate, a scumpirii creditelor intr-o masura mai mare decat in trimestrele anterioare si a scaderii plafonului maxim pentru valoarea creditului.

Pentru trimestrul IV, bancherii se asteapta ca cererea de credite pe termen lung a companiilor sa se reduca, in conditiile cresterii dobanzilor, in timp ce finantarile pe termen mediu si scurt vor stagna. Riscurile asociatie companiilor sunt in crestere, in corelatie cu ceea ce se intampla in zona euro. Conform sondajului BNR, cele mai riscante sectoare sunt constructiile, comertul si tranzactiile imobiliare.

Sursa: NewsIn, BNR

Bogdan Popescu
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos