Cele mai vulnerabile banci in fata crizei

Cele mai vulnerabile banci in fata crizei

UniCredit, Societe Generale si Deutsche Bank ar putea fi primele banci europene care vor fi nevoite sa atraga capital suplimentar in cazul inrautatirii crizei din zona euro, desi au trecut testele de stres incheiate recent de autoritatile europene, potrivit unei analize Reuters. Testele de stres, ale caror rezultate au fost publicate recent de Autoritatea Bancara

UniCredit, Societe Generale si Deutsche Bank ar putea fi primele banci europene care vor fi nevoite sa atraga capital suplimentar in cazul inrautatirii crizei din zona euro, desi au trecut testele de stres incheiate recent de autoritatile europene, potrivit unei analize Reuters. Testele de stres, ale caror rezultate au fost publicate recent de Autoritatea Bancara Europeana (European Banking Authority – EBA), au fost criticate de analisti drept prea indulgente, insa au dezvaluit totusi unele puncte slabe din sistem.

UniCredit ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 5,6 miliarde euro, iar Societe Generale si Deutsche Bank de 3 miliarde euro fiecare, pentru a atinge standardele globale de capital intr-un scenariu cu doi ani de recesiune si pierderi "realiste" pe obligatiunile de stat din zona euro, potrivit estimarilor Reuters.

UniCredit ar putea incerca sa-si majoreze capitalul in acest an, dupa ce noile reguli aplicate bancilor vor deveni clare, iar analistii estimeaza ca grupul italian va cauta sa atraga intre 5 miliarde euro si 7 miliarde euro. in functie de viteza si severitatea cu care va evolua criza datoriilor de stat din zona euro, si alte banci i s-ar putea alatura.

"Multe banci vor avea nevoie de majorari de capital in cazul unei contagiuni cauzate de problemele din Grecia, Portugalia si Irlanda", comenteaza managerul unui fond de investitii.

Potrivit rezultatelor testelor de stres, ratele capitalului de rang intâi Tier 1 ale UniCredit si Societe Generale ar cobori la 6,6% intr-un scenariu cu doi ani de recesiune in zona euro, in timp ce pentru Deutsche Bank indicatorul s-ar retrage la 6,5%.

Aceste cifre depasesc fara probleme pragul minim de 5% stabilit de EBA, insa sunt sub media de 7,7% a celor 90 de institutii de credit examinate.

Analistii JPMorgan estimeaza ca 20 de banci europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar 80 miliarde euro, cifra la care au ajuns dupa derularea propriilor teste de stres, cu criterii mai dure, pe baza datelor furnizate de EBA.

Morgan Stanley estimeaza ca bancile europene ar avea nevoie de 40 miliarde euro, iar Credit Suisse scrie intr-o analiza ca 49 de institutii de credit ar avea nevoie de 83 miliarde euro.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos