Cele mai puternice banci din regiune

Cele mai puternice banci din regiune

Primii sapte jucatori din sistemul bancar al Europei Centrale si de Est controleaza 26% din piata din regiune, releva un studiu UniCredit. Pe primul loc in clasamentul celor mai mari banci care opereaza in aceasta zona este UniCredit Group, avand active totale de 86,2 miliarde euro si un profit net de 1,3 miliarde euro. Potrivit

Primii sapte jucatori din sistemul bancar al Europei Centrale si de Est controleaza 26% din piata din regiune, releva un studiu UniCredit. Pe primul loc in clasamentul celor mai mari banci care opereaza in aceasta zona este UniCredit Group, avand active totale de 86,2 miliarde euro si un profit net de 1,3 miliarde euro. Potrivit rezultatului, UniCredit este aproape de doua ori mai mare decat cel mai apropiat concurent, Erste Bank. Banca austriaca ocupa locul al doilea, cu active totale de 48,7 miliarde euro si un profit net de 711 milioane euro. KBC din Belgia este pe locul al treilea, cu active totale de 42,7 miliarde euro si un profit net de 556 milioane euro. Al patrulea in acest top este Raiffeisen International (active totale: 42,3 miliarde euro, profit net de 481 milioane euro), urmat de Societe Generale (active totale: 30,1 miliarde euro, profit net de 531 milioane euro), Banca Intesa (active totale: 22,1 miliarde euro, profit net de 326 milioane euro) si OTP Ungaria (active totale: 19,1 miliarde euro, profit net de 609 milioane euro).

TOP – cele mai puternice banci din ECE
1. UniCredit
2. Erste Bank
3. KBC
4. Raiffeisen International
5. Societe Generale
6. Banca Intesa
7. OTP Ungaria
 
Cele mai extinse retele apartin UniCredit Group (17 tari) si Raiffeisen International (15 tari), urmate de Société Générale (10 tari) si Banca Intesa (9 tari). „Este interesant de notat ca dintre primii sapte jucatori regionali, doar trei se afla in topul celor mai importante 20 de banci din punctul de vedere al capitalizarii bursiere. Aceasta confirma ideea ca procesul international de consolidare poate aduce transformari structurale la nivel regional", a spus Debora Revoltella, Economist sef UniCredit Europa Centrala si de Est si coordonatoarea acestei cercetari.

TOP – cele mai extinse retele
1. UniCredit Group (17 tari)
2. Raiffeisen International (15 tari)
3. Société Générale (10 tari)
4. Banca Intesa (9 tari)
5. OTP Ungaria si Erste Bank (6 tari)
6. KBC (5 tari)
 
Banci care domina in Romania

Batalia pentru cote de piata este tot mai acerba, fiind principalul factor care a condus la o crestere a numarului de produse si servicii bancare in ultimul timp. Primele pozitii sunt ocupate de BCR, cu o cota de piata de 25,7%, urmata la mare distanta de BRD, cu 15%. Locul trei este ocupat de Raiffeisen Bank, care detine o cota de piata de 8,7%, ING – 5,3%, urmata indeaproape de HVB (locul 5) cu 4,9 procente. De mentionat ar mai fi Bancpost – 4,5%, CEC, cu 4,4% si Banca Transilvania, cu o cota de piata de 3,8%.

Topul 10 al bancilor din Romania, in functie de cotele de piata
1. BCR – 25,7%
2. BRD – 15%
3. Raiffeisen Bank – 8,7%
4. ING – 5,3%
5. HVB – 4,9%
6. Bancpost – 4,5%
7. CEC – 4,4%
8. Banca Transilvania – 3,8%
9. Alpha Bank – 3,8%
10. ABN Amro – 3,8%
 
Ierarhia s-ar putea schimba

Vor putea surveni modificari importante in aceasta ierarhie, avand in vedere eventualele "miscari de trupe": incheierea fuziunii Unicredit cu HVB si Banca Tiriac si, bineinteles, preluarea CEC de catre OTP sau NBG ori. Cele doua banci se afla deja pe piata romaneasca dupa ce au achizitionat doua banci mici: OTP a luat fosta RoBank, iar NBG, Banca Romaneasca. In ceea ce priveste cursa pentru CEC, presedintele HVB Bank, Dan Pescariu inclina pentru OTP, considerand-o "mai agresiva decat NBG".

CEC tinteste locul trei

Indiferent de viitorul proprietar, presedintele CEC, Eugen Radulescu a precizat deja ca tinteste primele trei locuri in sistemul bancar romanesc, din punct de vedere al cotei de piata. "Dorim sa ne recastigam cota de piata, iar incheierea privatizarii nu va face decat sa accelereze acest proces", a subliniat Radulescu. Valoarea totala a creditelor acordate de banca a crescut de la 600 milioane lei anul trecut, la 2,4 miliarde lei noi in prezent. Cresterea cea mai importanta a fost inregistrata pe segmentul IMM-urilor, care detin 98% din totalul creditelor acordate persoanelor juridice. El a mai spus ca in prezent, ponderea persoanelor juridice este de 20%, tinta fiind de 30, respectiv 40 de procente.

In prezent, banca are in portofoliu peste 3,1 milioane clienti si mai mult de 30.000 carduri emise. CEC are aproximativ 1.400 unitati, iar personalul a fost redus de la 9.400 persoane in 2005 la 7.200 persoane anul acesta.
 
Clasamentul pe tari a capitalului strain din banci

Intr-un clasament privind participatiile capitalului strain in functie de tara de origine ca pondere in capitalul bancar din Romania, Austria ocupa primul loc, cu 20,9%, urmata de Grecia cu 14,7% si Olanda, care insumeaza 7,9 procente. Institutiile bancare cu capital majoritar strain reprezinta 88% din sistemul bancar autohton. In prezent sunt 39 de banci, din care 6 sunt sucursale a unor banci straine. Actionariatul este in mare parte strain, iar 58% din totalul activelor bancare, care reprezinta 37,7 milioane de euro – este detinut de numai 5 banci.

1. Austria – 20,9%
2. Grecia – 14,7%
3. Olanda – 7,9%
4. Italia – 5,9%
5. Franta – 5,4%
6. BERD – 3,1%
7. Ungaria – 2,5%
8. SUA – 1,8%
9. IFC – 1,6%
10. Germania – 1,4%
Alte tari – 5%
Total UE – 58,7%

Margineanu Nicoleta
margineanu.nicoleta@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos