credius.ro

Cele mai apreciate banci de catre mediul de afaceri

15 decembrie 2006

Bancheri si reprezentanti de top ai unor companii importante si-au dat intalnire la cea de-a doua editie a seminarului „Solutii de finantare, produse si servicii pentru intreprinderi mici si mijlocii”, organizat de Templus Advertising si Federatia Patronatelor Bucuresti. Dupa mai bine de patru ore de prezentari si dezbateri, evenimentul a culminat cu „Gala premiilor Templus 2006”, ocazie cu care au fost decernate premii unor personalitati, institutii financiar-bancare sau companii, care au contribuit intr-un fel sau altul la imbunatatirea mediului de afaceri.
  
„Coarda sensibila”, adica problema finantarii IMM-urilor, a fost atinsa de presedintele Fondului de Garantare pentru IMM, Aurel Saramet. „Sistemul bancar s-a dezvoltat intr-un ritm alert, insa fara sa sprijine suficient mediul de afaceri”, a subliniat Saramet, motiv pentru care IMM-urile „sufera de finantare”. „In Romania doar 25% dintre intreprinderi au accesat un credit de la o institutie financiara, comparativ cu 75% cat reprezinta ponderea in tarile din Uniunea Europeana.”, explica presendintele FNGCIMM.  
Aurel Sarament si-a exprimat nemultumirea vizavi de banci, intrucat acestea „conserva” profitul, acordand in acelasi timp note proaste IMM-urilor, adica un grad ridicat de risc. De asemenea, a spus ca institutia pe care o reprezinta este pregatita sa ofere garantii pentru toate IMM-urile, in completarea garantiilor lor materiale. Volumul acestora in 2006 a fost cu 300% mai mare decat in 2006, ajungand la suma de 310 milioane de euro. Inca din primele zile ale lui 2007, FNGCIMM va veni in sprijinul start-urilor, si tot atunci se va face public programul care urmeaza sa puna umarul la infiintarea multor intreprinderi, cu scopul de a provoca institutiile bancare.
  
„Bancile sunt infiintate ca sa faca profit, desi uneori au si implicatii sociale, contribuind la sponsorizari”, a replicat  Bogdan Baltazar, consultant finaciar si fost presedinte al BRD. „Profitul si numai profitul motiveaza bancile comerciale! Este greu sa respecti standardele si normele europene, insa cine nu face fata sa se indrepte catre alte orizonturi. Bancile nu sunt fonduri cu capital de risc”, conchide fostul presedinte al BRD. Cu toate acestea, Bogdan Baltazar a subliniat importanta acestui sector pentru banci, mentionand faptul ca 50% din volumul creditelor acordate de BRD si o mare parte a profitului se datoreaza tocmai intreprinzatorilor.
  
„Bancile sunt obligate sa solicite garantii pentru ca nu pot dovedi deductibilitate la provizioane”, a amintit Baltazar. In acest sens, a recomandat intreprinderilor sa puna gaj pe activele din bilant, pe facturi ori cladiri. In acelasi timp, a sfatuit investitorii sa apeleze la un consultant de specialitate pentru proiectele mari, intrucat „un consultant de specialitate nu risipeste banii, ci ii economiseste!”.
  
Recent ales in functia de ministru al economiei si comertului, Varujan Vosganian recomanda antreprenorilor “sa apeleze la un consultant financiar numai dupa ce au deja o viziune asupra afacerii”. Si asta pentru ca este foarte greu sa dai sfaturi in acest domeniu, deoarece business-ul trebuie sa fie unul personalizat, sa poarte „marca celui care ii da nastere”, explica Vosganian. „Avem nevoie de o lege a investitiilor pentru a fixa investitiile romanesti si de a le atrage pe cele straine”, a mai spus Varujan Vosganian. De asemenea, a precizat ca Romania are un mediu de afaceri predictibil si putem considera ca am ajuns la o consolidare a procesului de dezinflatie, coroborata cu o crestere economica, tocmai datorita faptului ca Guvernul nu a intervenit.     
  
Proiectii de viitor pentru sistemul bancar romanesc
  
„Urmatoarea batalie se va da pentru IMM-uri”, estimeaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, dupa o proiectie in viitorul apropiat. Mai exact, catre finele lui 2007 se va echilibra cererea cu oferta in segmentul persoane-fizice. Deja bancile cauta produse specifice, pentru a se mula pe gusturile clientilor. Increderea bancilor va creste odata cu selectia „pe cale naturala” a intreprinderilor din Romania in urma impactului cu concurenta interna si externa, inclusiv cu normele europene. Mai mult decat atat, siguranta va fi sporita din moment ce evaluarea unei intreprinderi nu se va mai face in forma clasica, ci pe baza de rating, este de parere presedintele ARB.
  
Premiile Galei Templus 2006

- BCR „Premiul pentru cea mai importanta banca comerciala din Romania”
- Libra Bank „ Premiul pentru cea mai activa banca in 2006”
- BRD „ Premiul pentru cea mai performanta banca in 2006”
- Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM – „ Premiul pentru institutia financiar bancara care a contribuit la dezvoltarea segmentului IMM" 
- Banca Transilvania – „Premiul pentru cele mai performante produse adresate IMM-urilor”
- Eximbank - „Premiul pentru institutia care a sustinut IMM-urile in 2006”  
- Opportunity Microcredit – „Premiul pentru cele mai accesibile produse de creditare”
- Bancpost – „Premiul pentru contributia adusa la dezvoltarea economiei romanesti”
- ProCredit  – „Premiu pentru produsele si serviciile de calitate adresate populatiei”
- Raiffeisen Bank – „Premiul pentru institutia finaciara bancara care sustine segmentul IMM”
- Sodexhi Pass – „Premiul pentru motivarea angajatilor din companiile private”
- Allianz Tiriac – ‚Premiul pentru cea mai importanta companie de asigurari din Romania, in 2006”.
- Microsoft Romania – „ Premiul pentru compania care a lansat cele mai performante solutii software pentru segmentul IMM”
- UPC Astral – „ Premiul pentru cel mai important furnizor de servicii de comunicatii din Romania, in 2006”
- Dial Telecom – „ Premiul pentru cel mai performant operator de servicii integrate de telecomunicatii pentru companii”
 
Premii de excelenta
  
- Delegatia Comisiei Europene (pentru aportul adus la dezvoltarea economiei romanesti)
- Varujan Vosganian (pentru implicarea activa in reglementarea domeniului financiar-bancar)
- Bogdan Baltazar (pentru intreaga activitate depusa in domeniul financiar-bancar)
- Eugen Ovidiu Chirovici (pentru contributia adusa la dezvoltarea segmentului IMM)
- Radu Gratian Ghetea (pentru cel mai bun bancher al anului 2006)
 
Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro